Podbalul, antitusiv

Podbalul este de mare ajutor în boli ale plămânilor (bronşită, astm bronşic, pneumonii, răguşeală), flebite, dureri de urechi. Pentru a prepara ceai de podbal, se face o infuzie dintr-o lingură de plantă la 200 ml de apă. Pentru a ajuta la expectoraţie, se ia la două-trei ore câte o lingură de ceai. Ceaiul de podbal mai poate fi combinat cu cel de frunze de pătlagină şi cel de rădăcină de lemn-dulce, pentru a avea un efect mai bun. Foarte eficiente sunt şi inhalaţiile cu fiertură din frunze şi flori de podbal (una-două linguri la o cană cu apă). Acest decoct mai este bun şi pentru picioarele umflate. Se ţin circa 20-30 de minute într-un lighean cu ceai călduț de podbal.

Trei fraţi pătaţi , antialergic

Trei fraţi pătaţi este un foarte bun depurativ, uşor laxativ, curăţând sângele de toxine, fluidifică şi elimină secreţiile bronhice. Are o acţiune antialergică şi antiasmatică. Este foarte bun şi pentru tratarea reumatismului, a afecţiunilor renale şi a bolilor de piele, date de acumularea de toxine. Nu în ultimul rând, are un bun efect asupra psihicului: potoleşte agitaţia mentală şi echilibrează starea de spirit. Maceratul are cele mai bune efecte în răceli, gripe, bronşite. Este foarte indicat persoanelor cu afecţiuni cronice, a căror stare de sănătate se înrăutăţeşte în sezonul rece, cum ar fi astmul bronşic sau reumatismul. Pentru a-l prepara se pun într-un vas de porţelan sau din sticlă două-trei linguri de plantă mărunţită la o jumătate de litru de apă. Se lasă la macerat de seara până dimineaţa, după care se strecoară. Din planta rămasă se face un decoct cu o jumătate de litru de apă. Se fierbe timp de jumătate de oră. Se lasă să se răcească şi se strecoară. Se combină lichidul obţinut prin fierbere şi cel prin macerare şi se bea în decursul unei zile.

Sunătoarea, antidepresiv natural

Sunătoarea este foarte bună în afecţiuni stomacale, infecţioase, diskinezii biliare, depresii. S-a descoperit recent că este un bun sedativ natural, inducând o stare de relaxare. Este de preferat sedativelor și somniferelor de sinteză, pentru că nu creează dependeță și nu are efectele secundare ale acestora. Mai este recomandată în hepatite acute şi cronice evolutive. Pentru uz intern, se face infuzie de plantă mărunţită şi uscată (o lingură la o cană cu apă). Se beau două căni pe zi. Ceaiul de sunătoare mai poate fi folosit pentru gargară, în caz de inflamații ale giingiilor. Se mai poate face un decoct slab, care are și efect antidiareic: o lingură la o cană cu apă se lasă să dea în clocot timp de 10 minute. Se bea cu înghițituri mici. Pentru copii, cantitatea este de o linguriţă de plantă.

Sursa foto: 123rf.com