Plante uitate foarte eficiente pentru sănătate: bobornicul, ungurașul sau busuiocul cerbilor sunt numai câteva din plantele uitate de care ar fi bine să ne aducem aminte. Napul este un aliment care era foarte des folosit în trecut și care are calități curative pentru care ar trebui să începem să îl utilizăm din nou în rețetele pe care le gătim.

Citește și: 8 tehnici de întinerire. Așa vei alunga oboseala de pe chipul și din corpul tău

Plante uitate foarte eficiente pentru sănătate: Bobornicul (Veronica beccabunga), bogat în vitamina C

Conţine multe săruri minerale și vitamina C. Are acțiune antiinflamatoare, diuretică, antiscorbutică. Este indicat în tratamentul retenției urinare, durerilor toracice, hemoroizilor, retenției de apă în țesuturi. Pentru un efect curativ, se beau una-două lingurițe de suc proaspăt stors de câte trei ori pe zi. Mai poate fi consumat proaspăt, sub formă de salate din tulpinile fragede recoltate înainte de a înflori și frunze. Din tulpinile cu flori se poate face infuzie: două lingurițe la 250 ml de apă clocotită. Se acoperă pentru 15 minute, apoi se strecoară. Se consumă două-trei căni pe zi. Extern, se pun cataplasme cu planta proaspătă zdrobită, pe locul afectat sau comprese, cu sucul obţinut din plantă.

Citește și: Semințele de chia țin sub control diabetul. Află 9 beneficii uimitoare pe care le au aceste semințe

Plante uitate foarte eficiente pentru sănătate: Ungurașul (Marrubium vulgare) combate febra

Principalele acţiuni ale ungurașului sunt ”cele emoliente, expectorante şi febrifuge”, constată dr. farmacist Ovidiu Bojor care adaugă: ”poate înlocui chinina la persoanele care prezintă intoleranţă la această substanţă. Extractele din părţile acriene superioare recoltate în timpul înfloririi au efecte pozitive în aritmia cardiacă. Este și un bun stimulent al ficatului. Mai este indicat în bronşite acute şi anorexie. Se administrează sub formă de infuzie (o linguriţă plantă la o cană cu apă). Se beau 2-3 căni pe zi înaintea meselor principale. Nu prezintă contraindicații.”

Plante uitate foarte eficiente pentru sănătate: Napul comestibil, un bun diuretic

Napul comestibil este un bun diuretic și dizolvant uric. De aceea, este util nu numai în cistite şi litiază urică, ci şi în gută. În medicina populară este indicat în caz de afecțiuni respiratorii (tuse sau bronşită). Consumul de napi are efecte benefice și în caz de eczeme sau acnee. Se mai recomandă în enterite.

Extern, napii produc maturarea furunculelor și abceselor. Aplicațiile cu napi sunt recomandate în degerături şi pentru completarea tratamentului gutei. Se consumă ca atare sau în preparate culinare. Mai poți face o infuzie diuretică dintr-o linguriţă de pulbere de napi la o jumătate de litru de apă. Pentru probleme respiratorii, se face un decoct dintr-o sută de grame de napi tăiaţi în felii la un litru apă sau lapte. Se poate bea sau face gargară cu acest decoct. În caz de furuncule, abcese, degerături, gută, se fac aplicaţii cu napi fierţi și răciți. Se masează ușor pentru a-şi lăsa sucul.

Citește și: Remedii asiatice pentru păstrarea tinereții

Plante uitate foarte eficiente pentru sănătate: Busuiocul cerbilor (Mentha pulegium), expectorant

Dr. farmacist Ovidiu BojorAcţionează ca dezinfectant al căilor respiratorii, stimulent al secreţiilor bronşice, expectorant, carminativ în afecţiuni ale aparatului digestiv. Uleiul esenţial are proprietăţi antiseptice. Folosit extern, te poate feri de insecte. Se recomandă în gastrite şi dispepsii (digestii dificile, dureroase) şi în combaterea flatulenţei, în afecţiunile căilor respiratorii ca expectorant. Stimulează secreţiile bronşice şi uşurează expectoraţia. Medicina tradițională îl mai recomandă în gută, hidropizie şi ca stimulent al sistemului nervos. Se face un ceai din părţile aeriene ale plantei recoltate în timpul înfloririi (infuzie dintr-o linguriţă la o cană cu apă). Se beau trei căni pe zi, după mesele principale. Uleiul esențial nu se utilizează intern, fiind toxic,” spune dr. farmacist Ovidiu Bojor.

Citește și:

Sursa foto: 123rf.com