Află și despre plante tropicale mai puțin știute, dar care au efecte vindecătoare foarte eficiente.

Asclepias, antinevralgic natural

”Iarba fluturilor” (Asclepias nivea, Asclepias bicolor) este o plantă care crește în America de Sud și Surinam. Floarea este favorita fluturilor, viespilor, cărăbușilor și păsărilor colibri, care îi folosesc nectarul ca sursă de hrană.

Indicații:

Planta este recomandată pentru proprietățile antinevralgice pe care le are rădăcina sa. În trecut, era folosită cu succes în tratamentul tuberculozei. În Jamaica, se pun cataplaseme cu decoct de rădăcină de Asclepias pentru a vindeca pecinginea (impetigo) și pentru oprirea hemoragiilor. În Indonezia, este folosită în tratamentul splinei inflamate. Rădăcina mai este folosită ca vomitiv (în intoxicații), laxativ, expectorant, antifebril.

Contraindicații:

Conține o substanță care poate afecta ritmul cardiac, așa că ar fi bine să ceri sfatul unui fitoterapeut înainte de a folosi această plantă. Este interzisă femeilor însărcinate.

Cum o folosești

Se face infuzie din una sau două lingurițe de plantă la o cană cu apă fierbinte. Se lasă la infuzat 10-15 minute. Se beau trei căni pe zi. Tinctura se ia în cantitate de unu sau doi ml de trei ori pe zi.

 

Damiana, plantă tropicală cu efect afrodisiac

Damiana (Turnera diffusa) este un arbust peren care crește în America Centrală. Frunzele sale sunt folosite pentru a prepara ceai și lichior.

Indicații:

Damiana este folosită pentru creșterea libidoului. Mai este indicată ca antidepresiv, tonic nervos, diuretic, adjuvant în problemele prostatei, tratament împotriva frigidității și antitusiv. În Mexic, mai este cunoscută pentru calitatea de a vindeca problemele gastrointestinale (probabil datorită efectelor antibacteriene).

Cum o folosești

Se face infuzie dintr-o linguriță de frunze uscate la o cană cu apă. Se lasă la infuzat 10-15 minute. Se beau trei căni pe zi.

Sursa foto: 123rf.com / miragik