Dieta poate juca un rol important. Află care sunt acele plante și alimente care reduc inflamațiile. Acizii grași Omega 3 care se găsesc în somon sau ulei de pește ajută la combaterea inflamațiilor din întregul corp. Aceștia sunt în special de folos sănătății creierului și a sistemului cardiovascular.

Legumele cu frunze verzi (spanacul, varza etc.) conțin antioxidanți puternici și vitamina C care protejează celulele. Le poți folosi și ca suc, pentru a fiasimilate rapid în organism. Același efect îl au și fructele bogate în vitamina C, mai ales fructele de pădure. Usturoiul este un aliment care nu ar trebui să lipsească din alimentația ta pentru efectele sale benefice în această privință.

Plante și alimente care reduc inflamațiile: Produsele stupului

Produsele stupului au acțiune antimicrobiană verificată, antifungică, antivirală, dar și antiinflamatoare. Păstura, propolisul și apilarnilul au aceste calități și pot fi folosite cu încredere, dacă nu ești alergică. Păstura este denumită ”pâinea albinelor”, fiind alimentul de bază preparat de ele și cu care se hrănesc lucrătoarele.

Propolisul este o rășină colectată de albine de pe diferite specii de arbori, la care se adaugă polen, ceară și secreții proprii. El este folosit ca un lipici la „căptușirea” stupului și are și efect antiseptic. Este un adevărat scut care apără albinele de agresiunea microbilor. Apilarnilul este un produs extras din echivalentul masculin al lăptișorului de matcă și conține și el produși de folos organismului și care calmează stările inflamatorii.

Plante și alimente care reduc inflamațiile: Lichenul de piatră reduce inflamațiile

Lichenul de piatră poate ajuta la tratarea inflamațiilor căilor respiratorii superioare, în special a laringitelor, faringitelor și a bronșitelor. Ceaiurile din lichen de piatră sunt indicate în guturai, tuse convulsivă sau astm bronșic. Sunt utile și în cazul convalescentilor care se refac după TBC. Se lasă la macerat două-trei lingurițe de pulbere de plantă într-o cană cu apă timp de o zi la temperatura camerei. Se strecoară și se beau două-trei căni pe zi, de obicei înainte de masă. Pentru efecte mai rapide, se face decoct. După procesul de macerare, planta rămasă în urma filtrării se fierbe timp de 10 minute într-o cană cu apă simplă. Se strecoară și se adaugă maceratului. Ceaiul este contraindicat persoanelor hipertensive.

Citește și:

Sursa foto: 123rf.com