Plante medicinale indicate în anotimpul ploios. Toamna se numără bobocii, dar este și anotimpul abundenței. Dr. farmacist Ovidiu Bojor îți recomandă cele mai bune plante de leac care se culeg în această perioadă și sunt mai folosite pentru afecțiunile care ne amenință în anotimpul ploios.
Nu te poți obișnui cu trecerea la ora de iarnă? Ploaia pare că te îndeamnă la somn? Mai simți și o durere în gât? Nu, nu e cel mai prost moment al anului, ci timpul potrivit să bei un ceai sau să apelezi la bogatele leacuri pe care ți le oferă acest anotimp. Folosește plante medicinale indicate în anotimpul ploios. Fructele și plantele medicinale ale toamnei pot să te ajute să treci cu bine peste momentele mai grele cauzate de schimbarea vremii.
Plante medicinale indicate în anotimpul ploios: Măceșul, vitaminizant
În anotimpul ploios, ai nevoie de mai multe vitamine pentru a face față epidemiilor care urmează. Măceșul conține cantități considerabile de vitamina C și A. Este un excelent tonic-vitaminizant. Mai este indicat pentru îmbunătățirea circulației sangvine, ca diuretic, pentru elimnarea calculilor renali, în afecțiuni hepatice, iritații ale intestinului și viermi intestinali. Conţinutul în vitamina C variază în funcţie de altitudine. Speciile de la şes au un conţinut între 0,30-0,80 g%, cele din zona colinară şi submontană pot ajunge la 2,5-3,5 g%, iar în culturi conţine până la 5,0 g% acid ascorbic. În mod excepţional, specia Rosa alpina care crește sporadic în zona montană şi alpină, în urma studiilor noastre şi analizelor efectuate, a atins un conţinut de 9 g% (9000 mg’), ceea ce reprezintă un record mondial în lumea vegetală. Se face o infuzie sau decoct scurt din două linguri de pulpă mărunţită la jumătate litru de apă, cantitate care se bea în cursul unei zile. Este foarte utilă asocierea cu fructe de cătină. Pulpa mărunţită se amestecă cu miere, în părţi egale. Se iau două-trei linguriţe pe stomacul gol.
Plante medicinale indicate în anotimpul ploios: Păducelul, antistres
Fructele de păducel conţin vitaminele Bl şi C, flavonoizi. Extractele din flori şi frunze de păducel ajută inima să funcționeze mai bine, dilată vasele de sânge și îmbunătățește circulația sanguină. S-a mai demonstrat că are efecte sedative și diuretice. Este indicat în caz de insuficiență cardiacă, tahicardie, hipertensiune, arterioscleroză şi ca antispastic și vasodilatator. În cazul bolnavilor cardiaci, preparatele pe bază de păducel se vor administra numai la recomandarea medicului curant. Se poate face o infuzie dintr-o linguriţă rasă de flori şi frunze la o cană cu apă. Se bea, treptat seara, înainte de culcare, îndulcită cu miere. Tinctura sc prepară din 20 g flori şi frunze la 100 ml alcool dc 60°-70° priu macerarc timp de 10 zile. Se iau câte 10-15 picături în puţină apă sau într-o linguriţă cu zahărde 3 ori pe zi. Poți folosi și produse fitoterapeutice standardizate pe bază de păducel. Nu se cunosc contraindicații, nici efecte secundare şi nici interacţiuni cu alte medicamente. Se recomandă utilizarca cu precauţie sau evitarea în timpul sarcinii şi alăptării.
Plante medicinale indicate în anotimpul ploios: Cătina, stimulator al imunităţii
Fructele de cătină conțin o concentrație foarte mare de vitamina C. Sunt și o sursă importantă de antioxidanți, vitamina E, acid folic și calciu, magneziu și potasiu. Toate aceste ingrediente le fac o armă redutabilă care te va ajuta să treci mai bine peste iarnă. Fructele proaspete pot fi conservate în miere. Se ține la frigider și se ia dimineața și la prânz câte o lingură din acest amestec. Mai poți folosi tinctură sau ulei extrase din această plantă. Este indicată o cură de trei săptămâni cu tinctură de cătină, după care se fac două săptămâni de pauză. Apoi, se poate relua. Din uleiul de cătină se iau câte 20 de picături de trei ori pe zi. Siropul de cătină este şi el foarte eficient în prevenirea gripei. Poate fi băut diluat cu apă, după gust, de două ori pe zi, dimineaţa şi la prânz. Seara, este contraindicat pentru că poate provoca insomnii.
Plante medicinale indicate în anotimpul ploios: Rădăcina de nalbă
Nalba mare are o foarte bună acţiune asupra corzilor vocale şi este de un ajutor nepreţuit în răceli, răguşeli sau bronşite. Este foarte bun împotriva tusei, bronşitelor, laringitelor, traheitelor, bolilor de rinichi şi afecţiunilor digestive. Se mai poate folosi şi pentru gargare în laringite, traheite şi amigdalite, spălarea tenului când este uscat sau suferă de furunculoză.În această perioadă se culeg rădăcinile. Pentru a le întrebuința, se curăţă precum morcovii. Se taie în bucăţi mici, de un centimetru, şi se pun la uscat pe foi albe. În caz de răguşeală sau pentru stimularea corzilor vocale, se metecă ca guma de mestecat. Se mai utilizează pentru prepararea unui macerat la rece timp de 30 de minute – o lingură de rădăcină la 250 ml de apă. Se strecoară și lichidul obţinut se bea în trei-patru reprize pe zi.
Plante medicinale indicate în anotimpul ploios: Strugurii ne mențin tinerețea
”Proprietăţile diuretice şi depurative marcante fac din struguri un adjuvant de preţ în afecţiunile renale (inclusiv pietre la rinichi), în bolile de piele, artrite, reumatism şi gută. Au o acțiune bună asupra aparatului cardiovascular pentru că ajută la scăderea colesterolului din sânge și a tensiunii arteriale. Se consumă ca atare. În obezitate se fac cure în care în două zile pe săptămână neconsecutive se consumă doar 1,2 kilograme de struguri. Pentru efectul diuretic, depurativ și antisclerotic recomand cura cu must. Se începe cu 0,5 1 zilnic, în trei reprize, cu o oră înainte de mese, apoi se creşte progresiv până se ajunge, după circa două săptămâni, la doi litri zilnic. Această cantitate se menţine astfel două-trei zile fără a se mai consuma altceva. După acest nivel maxim, se revine apoi la cantitatea iniţială de care se profită cât mai ţin strugurii. Se revine la regimul alimentar obișnuit, dar se renunță la grăsimi și dulciuri pe perioada curei. Extern, se fac cataplasme cu turte rămase de la presarea strugurilor. Acestea sunt utile în caz de gută, reumatism, sciatică,” scrie dr. farmacist Ovidiu Bojor.
Citește și:
- Terapiile complementare, în funcție de anotimpul în care te-ai născut
- Primele plante medicinale ale primăverii. Cum le poți folosi ca să te tratezi cu ele
- Boli în funcție de luna nașterii. Ce riști să dezvolți
Sursa foto: 123rf.com