Poți culege singură plante medicinale de la munte. Se spune că, pentru a-și păstra calitățile, ele ar trebui recoltate înainte de ora 15. Ai grijă să alegi locuri nepoluate și curate unde nu au acces, de obicei, câinii și pisicile. Ține cont și de faptul că anumite zone sunt protejate și nu ai voie să culegi flori. Totuși, poți găsi aceste minunate plante la magazinele de profil. De obicei, prețurile nu sunt mari. 

Plante medicinale de la munte

Gențiana previne răceala și poate ajuta și la tratarea ei. Are efect antimicrobian, antiinflamator și expectorant. Conține o substanță numită berberină care are efect imunostimulator, antibiotic și antispastic. Are acțiune chiar mai puternică decât antibioticele de sinteză asupra anumitor bacterii. Se lasă la infuzat o jumătate de linguriță sau o linguriță de plantă făcută pudră timp de un sfert de oră. Se bea o cană seara, la culcare. Se poate lua și sub formă de tinctură, un mililitru pe zi, amestecată într-o jumătate de cană de ceai sau apă. Nu este recomandată în timpul sarcinii.

Ai putea culege plante medicinale de la munte în Bilbor, cel mai nepoluat loc din țară

Arnica, bună de pus pe rană

Printre cele mai cunoscute plante medicinale de la munte este și Arnica Montana. Planta este indicată în contuzii care au loc în urma loviturilor sau a unei căderi, cu apariția de echimoze (vânătăi). Arnica are acțiune antiinflamatoare, analgezică şi antiseptică. Administrată intern, în doze mici, moderează activitatea centrilor nervoși centrali, având astfel efecte antialgice și sedative. Se iau 20-25 de picături de tinctură amestecată în puțină apă de două ori pe zi, la nevoie. În cazul respectării dozelor indicate, nu există contraindicații sau reacții adverse. Totuși, tratamentul prelungit nu este indicat. Există remediu homeopat și unguente cu extracte din arnică.

Citește și: Cât de bune sunt înțepăturile de urzici și cum le tratezi

Plante medicinale de la munte: Sunătoarea

”Extractele pe bază de flori de sunătoare au acţiune uşor antidepresivă. Mai au efecte antibacteriene, antiinflamatoare, antivirale, astringente, hepatoprotectoare şi sedative. Acţiunea antibacteriană se referă la: Escherechia coli, Proteus vulgaris, Pseudomonas aeruginosa, Staphylo-coccus aurcus, Streptococcus mutans. Şi ca acţiuni antivirale în virusul Epstein-Barr, gripal de tipul A şi B, virusul stomatitelor veziculare. Extern, ca topic local, dă rezultate bune în plăgile infectate, arsuri de gradul l şi II, dureri musculare şi dentare. Are efect cicatrizant şi dezinfectant în plăgi purulente şi arsuri. Se face infuzie din două linguriţe la o cană cu apă. Se beau două-trei căni pe zi.

Pentru uz extern, se face o infuzie concentrată din două linguri de plantă la o cană cu apă. Se recomandă, de asemenea, uleiul de sunătoare și creme. În prezent, există multe preparate standardizate pe bază de sunătoare. La capitolul contraindicații, în cazul ingestiei, pot produce neplăceri gastrice, în special în cazul în care se administrează pe stomacul gol. În timpul sarcinii, este interzisă utilizarea pe cale internă,” scrie acad. dr. farmacist Ovidiu Bojor.

Sursa foto: 123rf.com