Urzica este printre primele plante medicinale care apar primăvara. Oricine ar trebui să o consume pentru că are acțiune diuretic-depurativă. După atâtea luni de iarnă, este nevoie de o detoxifiere a organismului și de o trecere la o alimentație cu mai multe vegetale, mai puțină carne, grăsimi și zahăr. Vei vedea cât de bine te vei simți după o cură de urzică și alte verdețuri de primăvară.

Plante medicinale care apar primăvara: Urzica

Pe lângă acțiunea diuretică, urzica are efecte antiinflamatoare, sedative, expectorante și antidiareice. Este indicată și în tulburările de ciclu menstrual, tulburări la menopauză, arsuri intestinale, diaree, sângerări nazale. Se consumă, ca atare. Cel mai bine ar fi să nu o prelucrezi termic. Spal-o foarte bine. Toacă frunzele sau dă-le prin blender. Astfel, nu va mai ”pișca”. Amestecă-le cu lămâie și ulei. Pasta rezultată se poate consuma pe pâine. Infuzia concentrată (trei linguri de plantă la un litru de apă) se folosește pentru spălături vaginale sau pentru băi de şezut.

Plante medicinale care apar primăvara: Ciuboțica-cucului

Ciubotica-cucului este de ajutor în tratamentul bronşitei, pneumoniei, gutei şi al reumatismului. Pentru aceste probleme se beau două-trei căni de infuzie din flori de ciuboțica-cucului zilnic. În răceli, se face o infuzie mai concentrată: o linguriță de flori uscate la o cană cu apă se infuzează timp de 10 minute. Se beau una-două căni pe zi. Frunzele conțin o cantitate foarte mare de vitamina C și pot fi consumate, ca atare, în salate. Infuzia simplă (o linguriță cu vârf la un litru de apă, care se bea timp de o zi) are un efect bun în cazul tulburărilor nervoase şi atacurilor de panică. Reglează ritmul cardiac. Te ajută să lupţi cu migrena, fluidifică secreţiile bronhice și calmează tusea uscată. Decoctul ajută la eliminarea pietrelor la rinichi și întărește inima. Se prepară după cum urmează: se dă într-un clocot o lingură de rădăcini mărunțite la o cană cu apă.

Citește și: Leacuri din bucătăria ta – condimente cu puteri vindecătoare

Plante medicinale care apar primăvara: Pătrunjelul

Frunzele de pătrunjel conțin vitaminele A, B, C și săruri minerale. De aceea, constituie un stimulent general. Au efect antianemic și antirahitic. Pot fi adăugate în mâncare și au un efect tonic. Pătrunjelul este și ferbifug, reglează ciclul menstrual, calmează durerile, colicile, este un bun vasodilatator, combate oxiurile. Este indicat și dacă ai digestia lentă sau bilă leneșă. Frunzele, dar mai ales rădăcinile au un efect diuretic și sunt de mare ajutor în reumatism și în gută. Se poate face și o infuzie din frunze de pătrunjel (o linguriță la o cană cu apă). Se beau două-trei căni pe zi. Sucul de frunze de pătrunjel poate fi folosit pentru clătirea ochilor când sunt inflamați. Frunzele zdrobite se pot aplica pe piele și au efect antiinflamator, de folos în reumatism și artrită.

Poate te-ar interesa să alfi și care sunt leacurile mănăstirești pentru problemele de sezon.

Plante medicinale care apar primăvara: Podbalul

Podbalul este prima plantă care apare după ce se topeşte zăpada, odată cu sau chiar înainte de ghiocei. Creşte în soluri nisipoase şi este de mare ajutor în boli ale sistemului respirator (bronşită, astm bronşic, pneumonii, răguşeală), flebite, dureri de urechi. Pentru a prepara ceai de podbal, se face o infuzie dintr-o lingură de plantă la 200 ml de apă. Se beau două-trei căni pe zi. Pentru a ajuta la expectoraţie, se ia la două-trei ore câte o lingură de ceai. Foarte eficiente sunt şi inhalaţiile cu fiertură din frunze şi flori de podbal (una-două linguri la o cană cu apă). Acest decoct mai este bun şi pentru picioarele umflate. Se ţin circa 20-30 de minute într-un lighean cu ceai călduț de podbal. Frunzele de podbal proaspete pot fi folosite în salată şi au efect vitaminizant şi detoxifiant asupra organismului. Mai pot fi aplicate pe piept, zdrobite, ajutând în orice boală de plămâni. Sucul proaspăt din frunze de podbal, picurat în urechi, combate durerile din această zonă.

Citește mai multe în dicționarul medical despre expectorații!

Sursa foto: 123rf.com