Dr. farmacist Ovidiu Bojor a studiat o viață întreagă plantele. Îți dezvăluie care sunt acele plante cu efect antibacterian și antiviral și cum le poți folosi pentru sănătatea ta și a familiei tale. Bineînțeles, dacă ai febră mare și tuse persistentă, te vei adresa unui specialist și vei urma tratamentul indicat.

Citește și: Condimente care combat virusurile și bacteriile

Plante cu efect antiviral și antibacterian: Astragalus

Astragalus este una dintre cele mai complexe plante medicinale. Administrat în doze terapeutice, reface numărul de celule T (o forma specifică de celule albe, care protejează organismul de infecții. În plus, alte substanțe benefice pe care le conține refac numărul de celule roșii. Are și efect antiviral, antibacterian , antiinflamator, diuretic (ajută la eliminarea fluidelor din organism). Se administrează doar sub formă de produse fitoterapeutice omologate, conform prospectului.

Plante cu efect antiviral și antibacterian: Isopul

Isopul are acțiune expectorantă, antiseptică și ușor astringentă. Stimulează pofta de mâncare și îmbunătățește digestia. Calmează crampele abdominale și favorizează eliminarea gazelor intestinale. Este indicat în afecțiunile aparatului respirator, mai ales în bronșite și astm bronșic, în afecțiunile aparatului digestiv, arsuri, tăieturi, dermatite, eczeme, inflamații. Frunzele și vârfurile tulpinilor tinere pot fi mâncate crude sau se pot adăuga în supe și salate. Și florile pot fi mâncate crude. Se mai face infuzie din una-două lingurițe de plantă la o cană cu apă. Se beau două-trei căni pe zi. Pentru uz extern, se pun două-trei picături de ulei esențial de isop în lampa de aromoterapie.

Plante cu efect antiviral și antibacterian: Usturoiul

Este puternic antibacterian și, de aceea, este indicat nu numai în afecțiuni respiratorii (bronșite cronice, rinite și gripă, efizem pulmonar, tuse spastică sau convulsivă, astm bronșic, răgușeală, guturai), dar și în diaree cu cauze infecțioase. Consumat zilnic, scăde tensiunea arterială. Pulsul devine mai rar și regulat. Se diminuează efortul cardiac și se ameliorează tulburările de ritm. Efectele bune ale usturoiului se extind asupra întregului aparat vascular. În plus, câțiva căței de usturoi pe zi scad riscul de tromboză, varice și hemoroizi. Determină normalizarea colesterolului din sânge și previne ateroscleroza. Are și acțiune antihemoragică. În acest caz, consumul de usturoi ar putea reduce riscul de comorbidități în caz că ai noul coronavirus.

Citește și: Ce sunt adaptogenii și cum te pot ajuta să duci o viață mai sănătoasă

Plante cu efect antiviral și antibacterian: Gheara-mâței

”Gheara-pisicii (Uncaria tomentosa) este recomandată în prevenirea bolilor infecțioase de origine bacteriană şi virală. Are efecte pozitive și în afecţiuni reumatice articulare, boli alergice, herpesul genital, în candidoze generalizate şi ca agent antioxidant şi antitumoral. Se consumă doar sub formă de produse standardizate şi aprobate de către Ministerul Sănătății. Se ia la recomandarea medicului, conform prospectului. Produsele care conțin Uncaria tomentosa sunt contraindicate femeilor însărcinate sau care alăptează”, scrie dr. farmacist Ovidiu Bojor.

Plante cu efect antiviral și antibacterian: Turița-mare

Turița-mare (Agrimonia eupatoria) are acțiune diuretică şi antivirală. În plus, are proprietăţi astringente şi stimulente ale apetitului, acţiune antiinflamatoare şi cicatrizantă. Extractele apoase din părţile aeriene ale plantei, rccoltate în timpul înfloririi, sunt indicate în viroze, dar și în afecţiunile cronice ale stomacului, pentru stimularea secreţiilor gastrice. Sunt utile și în hipertrofia de prostată. Se recomandă şi în tulburări circulatorii, afecţiuni reumatice, în diaree şi în viroze. Se prepară o infuzie din trei linguri de plantă la un litru de apă. Se bea întreaga cantitate în timpul unei zile. Turița-mare contraindicată în ulcer gastric.

Plante cu efect antiviral și antibacterian: Mugurii de pin

Mugurii de pin sunt indicați în probleme respiratorii (tuse, laringite, traheite, bronșite), în boli ale aparatului urinar, reumatism sau anemie. Pentru a prepara un ceai, se lasă la infuzat timp de un sfert de oră o lingură de muguri mărunțiți la o cană de apă. Se beau două până la patru ceaiuri pe zi, îndulcite cu miere. Se mai poate prepara sirop din muguri de pin. Este indicat și preventiv celor predispuși la îmbolnăviri în sezonul rece. Se prepară după cum urmează: mugurii proaspeți se curăță de codițe și se spală în mai multe ape. Se pun la fiert timp de o oră în apă (la un kilogram de muguri se pun doi litri de apă). Se lasă apoi acoperit timp de 24 de ore, după care se strecoară printr-un tifon. Se pune din nou pe foc și se adaugă un kilogram de zahăr. Se lasă la fiert și se amestecă din când în când până capătă o culoare maroniu-roșcată. Se pune fierbinte în sticle închise la culoare. Se păstrează într-un loc răcoros. Se iau patru până la șase linguri pe zi. Sunt contraindicați în tuse convulsivă.

Sursa foto: 123rf.com