Dr. farmacist Ovidiu Bojor recomandă, pentru astfel de probleme, preparate de aloe vera, ciumărea, ceai de frunze de dud sau schinduf.

Aloe Vera, de ajutor pentru pancreas

„Aloe Vera poate fi folosită în diabetul noniusulinodependent. Reglează metabolismul glandei pancreatice. În unele cazuri poate chiar vindeca această boală după un tratament de cel puțin șase luni”, specifică dr. Ovidiu Bojor, care recomandă folosirea acestei plante sub formă de produse autorizate, conform prospectului acestora.

Amestec hipoglicemiant

Are acțiune hipoglicemiantă în diabetul de tip II. Ar fi bine să fie folosită în combinație cu alte plante cu această proprietate, cum ar fi frunzele de afin, cătină, nuc, semințele de fenicul, cojile de ceapă, urzică, fructul de castravete amar (Momordica charantia), sub formă de amestec de produse fitoterapeutice. Se folosește ca adjuvant, continuând tratamentul de bază. Dudul este binecunoscut și el pentru faptul că scade glicemia din sânge. Ca urmare, este folosit ca adjuvant în formele ușoare de diabet. Frunzele se prepară sub formă de infuzie (o lingură, la o cană cu apă). Se beau două sau trei căni pe zi. Se pot consuma și fructele, ca atare.

Afine pentru îmbunătățirea vederii

Substanțele pe care le conțin afinele au un efect bun asupra vederii, chiar și în cazul retinopatiei diabetice. S-a observat o ameliorare a simptomelor în urma consumului zilnic de fructe (în cantitate limitată) și de ceai de frunze de afin. Un astfel de tratament este indicat în diabetul de tip II. Infuzia din frunze se prepară din una-două lingurițe la o cană cu apă. Se beau două trei căni pe zi. Cum prepari ceai de afine.

Alimente recomandate

Există și alimente care te ajută să ții glicemia sub control. Acestea sunt: fasolea verde, vinetele, tomatele, spanacul, urzica, salata, năsturelul, varza, ceapa, usturoiul. Lămâile, merele, afinele, coacăzele negre au același efect, dar trebuie consumate în cantități limitate, după sfatul nutriționistului. Tinctura de ceapă este și ea indicată. Se poate prepara lăsând la macerat, timp de 10 zile, o cantitate de ceapă egală cu cea de alcool de 90 º. Se ia câte o linguriță de tinctură amestecată în puțină apă de trei ori pe zi.