Există plante care te ajută să-ți păstrezi calmul. Poți să le consumi și sub alte forme (tincturi, capsule, preparate). Lavanda și valeriana sunt cele mai cunoscute plante care induc o stare de liniște. Foarte eficiente însă sunt și rostopasca, ciumăfaia și melisa. Află ce îți recomandă dr. farmacist Ovidiu Bojor pentru a fi ”zen” orice s-ar întâmpla în jur. În plus, încearcă să te odihnești suficient, nu bea mai mult de o cană cu cafea pe zi și fă mișcare.

Plante care te ajută să-ți păstrezi calmul: Lavanda, inamicul stărilor de nervi

Cu mirosul ei plăcut și liniștitor, lavanda este cu adevărat inamicul stărilor de nervi. Atât extractele apoase, cât și, în special, uleiul esențial de lavandă au acțiune sedativă. Pentru ceai, se face infuzie dintr-una sau două lingurițe de flori la o cană cu apă. Se beau două-trei căni pe zi. Se mai poate lua ulei esențial: una până la patru picături pe o linguriță de zahăr. Intră în compoziția unor ceaiuri medicinale și produse farmaceutice. Pentru o baie relaxantă, prepară o infuzie din 20-100 g de flori la 20 de litri de apă pentru baie. Poți lăsa în casă fire de lavandă. Vor da un miros plăcut, liniștitor.

Metodă simplă de a-ți calma nervii: respirația

Plante care te ajută să-ți păstrezi calmul: Ciumăfaia (laurul porcesc), sedativ nervos

”În cantități mici, ciumăfaia conferă acțiune calmantă asupra sistemului nervos central”, spune dr. farmacist Ovidiu Bojor, adăugând: ”preparatele farmaceutice din ciumăfaie se utilizează ca antispastic, sedativ nervos şi antiasmatic. Se folosește numai sub formă de produse farmaceutice precis dozate, la indicaţia medicului și conform prospectului. Sunt contraindicate în caz de glaucom, spasme esofagiene, adenom de prostată, boli vasculare grave, cardiopatie ischemică, hipertensiune arterială, insuficienţe renale şi hepatice grave, sarcină, perioada de lactaţie. Trebuie să fii atentă și la asocierea cu alte medicamente. De aceea, întreabă farmacistul dacă iei și un alt tratament.”

Uleiul esențial de vetiver: ce beneficii are și cum îl poți folosi

Plante care te ajută să-ți păstrezi calmul. Rostopasca, sedativă

Dr. farmacist Ovidiu Bojor

Dr. farmacist Ovidiu Bojor

”Unii dintre alcaloizii pe care îi conține rostopasca au acţiune sedativă şi narcotică asupra centrilor nervoşi superiori, asemănătoare papaverinei. Se consumă sub formă de infuzie, obţinută din două linguriţe plantă la o cană cu apă. Se bea treptat în cursul unei zile. Intră în compoziţia a numeroase ceaiuri medicinale şi în produse farmaceutice de tipul Nervocalminului, Pasinalului, Hepatobilului etc. Este foarte important să respecți dozele indicate. În acest caz nu prezintă efecte secundare. Preparatele pe bază de rostopască se administrează cel mult șapte zile consecutiv, cu pauze de două săptămâni. Nu se administrează în faza acută a icterelor.”

Citește și:

Sursa foto: 123rf.com