Le poți crește chiar la tine acasă la ghiveci. Află cum îngrijești plante anti-răceală la ghiveci și cum le folosești.
Plante anti-răceală pe care le poți cultiva acasă. Cimbrișorul
Provoacă transpirația și poate grăbi vindecarea guturaiului. Are acțiune diuretică și antiseptică intestinală. Protejuează ficatul. Calmează tusea spastică şi convulsivă.
Cum îl folosești
Prepară o infuzie din una-două lingurițe de plantă la o cană cu apă. Se beau 2 căni pe zi timp de o săptămână. Se poate adăuga proaspăt în mâncare sau salate.
Contraindicaţii
Nu se adminisirează în dispepsii şi hipopepsii grave şi nici în insuficienţa pancreatică.
Cum îl cultivi
Se plantează în compost bine drenat, adăugând puțin pământ cu frunze putrezite. Se poate reproduce în martie-aprilie, atât prin semințe, cât și prin divizarea tufelor mature, cu rădăcini cu tot. Pe toată durata anului se ține ghiveciul la soare și căldură. Se udă doar pentru menținerea umidității.
Plante anti-răceală pe care le poți cultiva acasă. Coada-șoricelului
”Acțiunea farmacodinamică a acestei plante este foarte variată: antipiretică, antiinflamatoare, spasmolitică, tonic amară şi digestivă (părţile aeriene ale plantei), hipotensivă şi emenagogă (favorizează menstruația). De asemenea, este antimicrobiană”, spune dr. Farmacist Ovidiu Bojor. e Florile se recomandă în inflamaţii și ca antiseptic. Părţile aeriene ale plantei (tulpini și frunze) se recomandă în anorexii, ca tonic amar şi imunostimulant.
Cum o folosești
Din inflorescențe se prepară o infuzie (o lingură de plantă la o cană cu apă). Se beau trei-patru căni pe zi. Din părțile aeriene ale plantei se face un decoct scurt (5 minute). Se folosește o lingură de plantă la o cană cu apă. Se beau două–trei căni pe zi.
Contraindicaţii
Este contraindicată în hiperaciditate, ulcer gastric și în sarcină. La unele persoane poate produce alergii.
Cum o îngrijești
Se înmulțește mai bine prin butași, adică prin ramuri de circa 10 cm rupte din platele mature. Dai la o parte frunzele din partea inferioară și pune butașul cu codița într-un pahar cu apă. După câteva zile, se transferă în ghiveci. Rezistă și la temperaturi mai joase, dar nu mai puțin de 4º Celsius. Pământul trebuie să fie bine udat, dar să nu rămână îmbibat cu apă.
Plante anti-răceală pe care le poți cultiva acasă. Măghiran
”Măghiranul acţionează ca analgezic, antispastic, anfiseptic. antiviral, bactericid, antifungic, diuretic, hipotensiv, sedativ, vasodilatator etc. Este recomandat în guturai, astm bronşic, tuse, probleme de circulaţie periferică, dureri musculare şi ale articulaţiilor în colici intestinale, amenoree, dismenoree, dureri de cap, migrene, tensiune ncrvoasă, stres, insomnie. Nu are contraindicații, dar e bine să nu-l folosești în timpul sarcinii”, spune dr. farmacist Ovidiu Bojor.
Cum îl folosești
Se prepară o infuzie din una-două lingurițe de plantă la o cană cu apă. Se bea câte o cană după fiecare masă principală. Se mai poate adăuga în mâncare sau salate.
Cum îl îngrijești
Măghiranul este o planta ușor de crescut, ideală atât pentru grădini, cât și pentru ghivecele din apartamente. Se cultivă din semințe în ghivece păstrate în casă, la temperaturi moderate. Nu rezistă la frig. Vara poate fi scos afară. Se poziționează într-o zonă cu mult soare. Pământul trebuie să fie în permanență umed, dar bine drenat.
Sursa foto: 123rf.com