Spre deosebire de ceaiul negru, care este procesat și lipsit de numeroși antioxidanți și polifenoli, ceaiul verde este mult mai sănătos. Află în continuare pentru ce este bun ceaiul verde!

Pentru ce e bun ceaiul verde: combate alergiile și îmbunătățește vederea

Pentru cei care suferă de alergii sezoniere, ceaiul verde consumat zilnic ar ptuea avea efecte miraculoase. Simptomele alergiilor sunt ameliorate cu ajutorul compușilor din ceaiul verde, în special datorită epigalocatehinei galat (EGCG), un polifenol cu puternică acțiune antioxidantă și antialergenică. De asemenea, un alt compus care se găsește în frunzele de ceai, verde, quercitina, poate ameliora simptomele alergiilor.

Bogația de antioxidanți din ceaiul verde este asociată cu o vedere mai bună, arată cele mai noi studii în domeniu. Catehinele, de exemplu, se absorb rapid în țesuturile din jurul ochilor, asigurându-le protecție împotriva acțiunii radicalilor liberi nocivi.

O cercetare din 2001, publicată ulterior în  revista științifică Experimental Eye Research, a scos la iveală că ceaiul verde consumat zilnic poate reduce semnificativ riscul de cataractă.

Ceaiul verde scade colesterolul și are grijă de dantura ta

Cine are probleme cu colesterolul ar trebui să consume mai des ceai verde. Înlocuirea gustărilor nesănătoase și a băuturilor carbogazoase cu ceai verde îndulcit cu puțină miere scade semnificativ riscul de boli de inimă cauzate de nivelul crescut de colesterol. Se pare că polifenolii puternici din ceaiul verde au capacitatea de a absorbi ca un burete colesterolul în exces din intestine. Specialiștii recomandă celor cu colesterolul mărit să bea 5 cești de ceai verde zilnic.

Deși a căpătat o reputație negativă din cauză că pătează dinții, ceaiul poate avea, din contră, multe efecte benefice asupra danturii. Potrivit unui studiu din 2009, publicat în Journal of Periodontology, consumul regulat de ceai verde ar putea preveni parodontoza, datorită catehinelor, care reduc inflamația din corp. Astfel, ceiaul verde poate ține sub control dezvoltarea bacteriilor de la nivelul gurii, scăzând în același timp aciditatea salivei și, implicit, riscul de apariție a cariilor dentare.

Temutul cancer, ținut la distanță de consumul de ceai verde

Nu vindem iluzii și spunem că există alimente sau băuturi care să vindece cancerul, dar cu siguranță unele pot avea efect protector asupra organismului. Printre acestea se numără ceaiul verde, care ar putea ameliora sau preveni simptomele neplăcute ale chimioterapiei, se arată în publicația Molecular Nutrition & Food Research.

În special cancerul de prostată și cel de piele ar putea fi vizate de consumul de ceai verde. Catehinele întăresc bariera de protecție a pielii împotriva razelor solare nocive, prevenind astfel arsurile solare și îmbătrânirea prematură a tegumentului.