Pătrunjelul și măruarul sunt nu numai condiment delicioase, ci şi veritabile „medicamente” . Gustos şi plin de vitamine, pătrunjelul a bătut recordul în ceea ce priveşte conţinutul de vitamina C şi fier. Pătrunjelul este de patru ori mai bogat în vitamina C decât o portocală şi conţine mai mult fier decât spanacul. În plus, nu e de lepădat nici rolul său curativ în cazul multor afecţiuni. Uite câteva dintre principalele virtuţi terapeutice ale acestuia.

Pătrunjelul te scapă de dureri dentare

Dacă îţi dau bătăi de cap cariile, vino de hac durerii cu ajutorul următorului leac: zdrobeşte o bucată de rădăcină de pătrunjel până obţii o pulbere, pe care frământ-o apoi cu puţină sare. Cu pasta astfel obţinută, tratează dintele afectat de carie.

Pătrunjelul fortifică sistemul imunitar

Pentru o sănătate de fier, urmează o cură cu salată de pătrunjel, zilnic, timp de două săptămâni. Prepară salata dintr-o legătură de pătrunjel proaspăt, la care adaugă puţin ulei de măsline şi suc de lămâie.

Pătrunjelul combate tumorile

De curând, specialiştii au descoperit că frunzele de pătrunjel împiedică apariţia tumorilor canceroase. Astfel, consumat crud, pătrunjelul este un scut eficace pentru organismul tău.

Mărarul, calități terapeutice uimitoare

Mărarul, de asemenea, are calităţi terapeutice uimitoare. Acesta abundă în fibre, fier, magneziu, potasiu, fosfor, cupru, vitamine (A, B1, B2, B3, C, E, PP). Este aliatul tău numărul unu în ceea ce priveşte problemele specific feminine. Datorită proprietăţilor diuretice, previne apariţia celulitei şi combate retenţia apei în ţesuturi. În plus, seminţele de mărar conţin foarte mult calciu, constituind un tratament eficient în special pentru prevenirea osteoporozei asociată cu menopauza.

Mărarul reglează ciclul menstrual

Tinctura de marar acţionează eficient împotriva durerilor şi dereglărilor menstruale. O obţii astfel: într-un borcan cu capac pune 100 ml alcool, adaugă patru linguriţe de pulbere de mărar şi lasă la macerat şapte-opt zile.

Păstrează tinctura în sticluţe închise la culoare. Ia câte o linguriţă de tinctură dizolvată în 100 ml apă, de trei ori/zi, înainte de mese. Urmează tratamentul timp de trei săptămâni.

Mărarul stimulează lactaţia

În perioada alăptatului, mărarul este un ajutor de nădejde. Acesta stimulează secreţia lactică şi îmbunătăţeşte calitatea laptelui. Ca să te bucuri de aceste beneficii, consumă seminţe de mărar sub formă de pulbere, pe care o prepari astfel: macină fin cu râşniţa electrică de cafea seminţele, apoi cerne pulberea prin sita pentru făină. Ia câte o linguriţă de trei ori pe zi, înainte de masă, timp de 21 de zile. Înainte de a o înghiţi, ţine pulberea sub limbă timp de 10-15 minute.

Pătrunjelul are grijă de inima ta

În cazul insuficienţei cardiace se recomandă vinul de pătrunjel, pe care îl obţii astfel: mărunţeşte 20 de tulpini proaspete de pătrunjel cu tot cu frunze, pune-le într-un litru de vin şi adaugă două linguri de oţet. Lasă amestecul la macerat timp de şapte zile, după care adaugă 300 g miere de albine. Agită până se topeşte mierea, apoi strecoară vinul şi pune-l în sticle.

Bea câte un păhărel de vin de patrunjel înainte de masă.

Sursa foto: greenleaf-portal.com