Ar trebui să știm și ce este bine să consumăm și când. Nu orice lichid și nu în orice condiții are efecte benefice pentru sănătate. Dar, dacă te hidratezi corect, efectele benefice vor fi vizibile. De ce? Simplu: corpul uman este compus din apă într-o proporție de aproximativ 70%. Știm asta, dar nu ne gândim că activitatea organismului, procesele vitale se desfășoară în cele mai bune condiții doar atunci când există suficientă apă în corp.
Menținerea funcțiilor vitale
”Este necesar să bem o cantitate suficientă de apă, în funcție de metabolismul fiecăruia dintre noi, de efortul depus și de intensitatea lui, de greutatea corporală, de temperatura și umiditatea mediului ambiant”, spune dr. Daniela Bușneag, specialist în Medicină generală, cu competențe în apifitoterapie și homeopatie. ”Deshidratarea are efecte grave asupra sănătății, lucru care se va accentua pe zice trece. Funcțiile vitale ale organismului nu ar putea să se desfășoare normal. Astfel se explică apariția multor boli grave, chiar a cancerului. În schimb, persoanele care consumă apă cu regularitate au o eficiență mare în activitățile zilnice, puterea de concentrare și performanța sunt la un nivel ridicat.”.
Hidratare corectă
Rezerva de apă necesară organismului se asigură cu apă pură, necontaminată și, pe cât posibil, proaspătă. ”Apa de izvor este cea mai bună; sucurile naturale, ceaiurile sau supele vin să compenseze parțial cantitatea de necesară, însă nu pot înlocui total apa. Alcoolul, băuturile carbogazoase sau sucurile industriale, care conțin zahăr, îndulcitori, coloranți sau arome artificiale, sunt de evitat deoarece pot fi cauza multor îmbolnăviri”, remarcă medicul care adaugă un sfat pentru cei mai mofturoși: pentru a-i da apei un gust mai bun poți adăuga suc de lămâie. Astfel, va fi mai bogată în vitamina C, A, calciu, potasiu, fier. Va ajuta la buna absorbție a nutrienților și va preveni constipația. Va controla nivelul colesterolului și va ajuta la slăbit.
De ce este bună pentru organism:
- ajută la realizarea unei digestii complete;
- întreține buna funcționare a proceselor metabolice;
- ajută procesele de excreție;
- elimină toxinele din organism;
- asigură buna funcționare a sistemului cardiovascular, circulator;
- susține imunitatea;
- menține activitatea cerebrală;
- asigură sănatatea pielii, etc.
Lipsa apei determină:
- sindromul vestibular, care se manifestă sub forma de țiuituri în urechi sau amețeli;
- litiaza renală ca urmare a faptului că urina stagnează în rinichi și se formează nisip, iar apoi prin condensare, pietre;
- uscăciunea pielii, riduri;
- eczeme, urticarie;
- hipertensiune.
Cand este bine să bem apa?
”Și la noi am observat că se adoptă rețeta japoneză care se presupune administrarea dimineața, pe stomacul gol a unui pahar de apă caldă. Așa se stimulează procesul circulator și funcțiile gastrointestinale. Este foarte important să bem apă la intervale aproximativ egale de timp, pe parcursul întregii zile, în porții mici, respectiv câte un pahar o dată la aproximativ o ora și jumătate. Pentru copii cantitatea se înjumătățește. Este bine să bem cu înghițituri mici, clătind de fiecare dată cavitatea bucală și amestecând-o cu saliva. Apa nu trebuie băută în timpul mesei. Nu trebuie amestecată cu bolul alimentar deoarece diluează sucul gastric, încetinind astfel procesul digestiv. Se va bea doar la 30 de minute distanță, înainte și dupa masă.”