Pălămida (Cirsium arvense) este o plantă perenă, cu un ritm de creștere rapid și cu rezistență la îngheț. Are substanțe care au efecte vomitive și favorizează declanșarea ciclului mesntrual. Este utilizată în medicina populară, dar și studii științifice confirmă calitățile sale: combate inflamațiile, este astringentă, diuretică, tonică.

Împotriva viermilor intestinali

Oricât ar părea de ciudat, pălămida este prezentă în bucătăria unor popoare. Datorită valorii lor nutritive, rădăcinile plantelor tinere se consumă crude sau gătite. Totuși, din cauza gustului special, se mănâncă doar în amestec cu legume. Tulpinile, bine curățate, pot fi întrebuințate ca rubarba”, spune dr farmacist Ovidiu Bojor care observă că ”decoctul din rădăcină este recomandat de medicina populară în caz de viermi intestinali. Se poate combina cu ceai de știr, având efecte bune și în indigestie. Mestecarea rădăcinii  calmează durerile de dinți. Anumite produse fitoterapeutice de slăbit au în compoziție și extracte de pălămidă”.

Pălămida poate trata varicele

Dr. farmacist Ovidiu BojorExtern, medicina populară o recomandă pentru tratarea varicelor. Se fac împachetăriale picioarelor cu un decoct concentrat din planta întreagă (inclusiv rădăcina). Considerăm că la noi, unde pălămida a fost cercetată încă prea puțin în mediile științifice, trebuie utilizată deocamdată cu precauție, numai la recomandarea și sub supravegherea specialistului”.

Sursa foto: 123rf.com