În ciuda zicalei ”tot ce e bun e ilegal, nesănătos sau îngrașă”, castanele comestibile sunt delicioase și sănătoase. Și nici nu îngrașă, dacă nu le mănânci în exces.

Pentru a te bucura de ele, prepară castane coapte, un deliciu specific sezonului rece

Castanele comestibile, de folos în nenumărate afecțiuni

Castanele comestibile sunt bogate în tanin. De aceea, sunt un bun remediu pentru diaree. Sunt tonice stomahice, stimulând digestia, precum şi antiseptice ale tubului digestiv.

Castanele comestibile sunt recomandate în alimentaţia celor ce suferă de afecţiuni cardiovasculare şi renale, datorită conţinutului redus în sodiu; de asemenea, și celor cu predispoziţie de a face varice sau hemoroizi. Valoarea lor nutritivă le conferă proprietăţi energizante şi remineralizante în asteniile fizice şi intelectuale. Se recomandă în special copiilor şi celor în vârstă. 

Prepară și o delicioasă rețetă de tort cu urdă și piure de castane

Cum prepari castanele

Se consumă sub formă de piure, coapte sau fierte, după masa de prânz şi seara. Se mai poate face un decoct din 15-20 g la un litru. Se dau în clocot timp de două până la cinci minute, după care se lasă la infuzat încă un sfert de oră. Se beau două-trei căni pe zi. Extern, în medicina populară, decoctul de castane se foloseşte contra degerăturilor sub formă de băi locale sau cataplasme.

Citește și:

Încearcă o porție de castane!

Cum prepari maceratul de castane, bun pentru reumatism

Sursa foto: 123rf.com