Oțetul mai este cunoscut pentru faptul că ajută la la calmarea durerilor de gât, îmbunătățește digestia, reduce nivelul colesterolului, previne apariția cancerului și te ajută să-ți menții greutatea. Este un antibiotic natural. Poate ajuta la eliminarea din gât sau din tubul digestiv a agenților patogeni. De aceea, dacă îl folosești te vei însănătoși mai repede. În plus, ajută corpul să absoarbă mai bine nutrienții.

Cum prepari oțetul de mere

Efectele benefice apar mai ales în cazul oțetului cât mai natural. Îl poți prepara chiar tu acasă, după rețeta Elenei Niță Ibrian. Aceasta a fost notată de dr. Farmacist Ovidiu Bojor, în minunata sa carte, ”Sănătate prin semințe, legume și fructe”. Nici nu este greu de preparat:

Merele din soiurile de toamnă se spală și și se dau prin răzătoare. Peste acest terci pus într-un vas potrivit se adaugă apă (la 4 kg terci 5 l de apă) şi, pentru fiecare litru de apă, câte 140 g miere. Se ţine la temperatura camerei (20-30°C) neastupat, doar legat la gură cu un tifon, la loc întunecos. Prima fază de fermentare durează 10-12 zile, perioadă în care se amestecă de 2-3 ori pe zi cu o spatulă de lemn. Sucul obţinut după fermentaţie se strecoară prin tifon dublu. Se pune într-un vas cu gura largă şi se mai adaugă pentru fiecare litru de suc 50 g miere. Pentru a doua fază a fermentaţiei, se păstrează la căldură, tot acoperit cu tifon. După 40-60 zile oţetul este gata. Se trage după limpezire cu furtunul în sticle care, astupate bine sau ceruite, se păstrează la rece.”

Mierea te scapă de tuse

Mierea este și ea un aliment foarte sănătos, cu un conținut ridicat de antioxidanți minerale și enzime. Este folosită în întreaga lume pentru efectul său antimicrobian și antifungic, ca și pentru faptul că este un stimulent natural al imunității. Cercetările arată că o linguriță de miere poate fi la fel de eficientă ca un sirop de tuse. Utilizată regulat, mierea poate acționa și ca un tratament de desensibilizare la alergii. Poți bea o dată pe zi o lingură sau două de oțet de mere cu miere amestecată într-un pahar cu apă. Normal, dacă ai diabet, vei folosi oțet fără miere, dar avem o veste bună pentru tine: oțetul ajută la scăderea glicemiei.

Citește și:

Diabetul – 7 moduri prin care îl poți preveni

Stimulează imunitatea prin metode naturale

Cele mai eficiente remedii naturiste pentru răceală

Sursa foto: 123rf.com