Legenda despre ”Oțetul celor patru hoți”

În timpul Renaşterii, ciuma băntuia prin Franța și nu numai. Epidemia secera nemilos și lăsa sate și orașe depopulate. Niște personaje misterioase au reușit să scape de boală. Erau niște tâlhari care jefuiau casele celor morți sau muribunzi și care nu se molipseau. Când au fost prinși, au dezvăluit secretul, sperând că vor fi iertați. Foloseau un oțet aromat care conținea cantități mari de usturoi.

Oțetul celor patru hoți”, indicat pentru creșterea imunității

Rețeta minunată nu s-a păstrat în scris până la noi. Există multe variante care pretind că sunt cea originală. Unii susțin că este o rețetă populară pe care a notat-o într-o carte o cunoscută botanistă din SUA: Rosemary Gladstar. Singurul semn de întrebare este că rețeta americancei nu conține usturoi. Totuși, preparatul este indicat pentru creșterea imunității (o lingură pe zi, amestecată într-un pahar cu apă și îndulcită cu miere), ca dezinfectant pentru diverse suprafețe, dar și ca soluție împotriva insectelor (se pune într-un pulverizator și se stropește cu el în zona în care apar insectele).

Oțetul de mere poate ține locul medicamentelor

Cum prepari acasă ”Oțetul celor patru hoți”

Ai nevoie de o lingură de frunze de salvie, o lingură de flori de lavandă, o lingură de frunze de rozmarin, o jumătate de linguriță de frunze de cimbru uscate și mărunțite, o jumătate de linguriță de boabe de piper, 450 ml oțet de mere făcut în casă. Plantele se pun într-un borcan mare de murături. Se adaugă oțetul încălzit la aproximativ 40-50ºC. Acoperă borcanul cu o hârtie, după care pune capacul. Se lasă să stea timp de patru săptămâni. Se strecoară și se pune într-o sticlă curată. Se depozitează ferit de lumină și căldură. Se poate folosi și pentru salate. E delicios.

Citește și:

Sursa foto: 123rf.com