Oboseala la români este ceva foarte des întâlnit. Dacă vorbim de simptomele oboselii, românii pun pe primul loc slăbiciunea fizică, extenuarea (49%), urmate de nervozitate (47%) și lipsa răbdării (44%). Printre tipurile de oboseli (astenii) cel mai frecvent întâlnite se remarcă oboseala funcțională. Aceasta este forma de oboseală care nu se ameliorează după o perioadă adecvată de odihnă sau repaus, este persistentă, dar nu durează mai mult de șase luni consecutive.

Citește și: Ce alimente ar trebui să consumi ca să scapi de oboseală

Cei mai afectați de oboseală sunt angajații cu studii superioare

Oboseala se resimte sub diferite aspecte, afectând sfera psihică, cea fizică, cea intelectuală și cea motivațională. Conform „Barometrului oboselii”, unul din trei dintre românii din mediul urban cu vârsta între 18-55 ani a considerat că suferă de oboseală funcțională. Extrapolat la populația României, acest lucru înseamnă că aproape 2 milioane persoane suferă de oboseală funcțională. Printre cei care o resimt cel mai mult se numără angajații cu studii superioare (37%) și liber profesioniștii (30%). Cât despre soluții pentru oboseală, românii recurg la mai multă odihnă (64%) și vitamine/suplimente alimentare (45%).

Citește și: Ce cauzează oboseala după naștere și cum poți să o elimini

 

Oboseala la români: câteva date

    • Românii din mediul urban își ignoră oboseala: 92% se declară afectați, dar 61% dintre ei nu merg la medic
    • Oboseala funcțională/sindromul astenic fără cauză organică este una dintre cele mai frecvente forme de oboseală de durată medie
    • Printre cei mai afectați de oboseală funcțională se numără angajații cu studii superioare și liber-profesioniștii

Acestea sunt câteva dintre concluziile Barometrului Oboselii, cercetare susținută de o cunoscută companie de suplimente alimentare din România.

Ce spune psihologul despre suprasolicitare și stres

Trăim într-o perioadă cu multe provocări care generează suprasolicitare și stres. Frecvent răspundem sarcinilor pe care le avem de făcut și suprasolicitării, punând și mai multă presiune pe noi să le facem. Din punct de vedere psihologic, oboseala funcțională are ca efect irascibilitate, nervozitate, lipsa răbdării. Acestea afectează modul în care noi ne simțim zi de zi și modul în care ne comportăm în relația cu persoanele dragi (copilul, partenerul) sau în relațiile de muncă. Având în vedere impactul ei asupra calității vieții noastre, este important să nu neglijăm oboseala, să nu îi minimizăm efectele, să o luăm în serios și să o tratăm”, a spus Bogdana Bursuc, psiholog.

Citește și: Ești sigur că e doar oboseală? Probleme de sănătate trădate de oboseală

Oboseala crește de la an la an

Mai mult de jumătate dintre cei intervievați au spus că se simt cel puțin la fel sau mult mai obosiți decât anul precedent (64%), categoriile profesionale care resimt cel mai mult această diferență fiind patronii/ managerii, angajații cu studii superioare și studenții/elevii.

Legat de percepția românilor despre oboseală, aceasta este mai degrabă diferită de realitate. Astfel, românii consideră că, în medie, doar unul din doi oameni din jurul lor suferă de oboseală.

Profesiile percepute ca fiind cele mai afectate de oboseală sunt profesor (34%), șofer (30%) și pilot (26%).

Citește și:

Sursa foto: 123rf.com