Cu cât este mai puternic sistemul imunitar, cu atât veți avea mai multă protecție împotriva răceliilor, a virușilor și a altor boli, inclusiv cancerul. Pe de altă parte, o imunitate slabă te poate face mai vulnerabilă la răceli frecvente, infecții sinusale, infecții recurente. Rănile se vindecă mai greu. Apare oboseala cronică.

Dieta și exercițiile fizice joacă un rol cheie în funcționarea sistemului imunitar. Dar s-ar putea să fii surprin să afli că multe obiceiuri obișnuite dăunează sistemului imunitar. Pentru a-ți menține sistemul imunitar puternic, este important să adopți obiceiuri sănătoase și să renunți la cele rele.

Iată cele 9 obiceiuri care dăunează sistemului imunitar:

1. Obiceiuri care dăunează sistemului imunitar: Să fii ”pasăre de noapte”

Dacă lucrezi noaptea sau stai până târziu la televizor, este posibil să ai o imunitate slabă. Într-un studiu publicat în revista Sleep 2017, cercetătorii au luat probe de sange de la 11 perechi de gemeni identici cu diferite obiceiuri de somn. Au descoperit că gemenii care dormeau mai puțin, aveau un sistem imunitar mai slab, în comparație cu frații care dormeau 7-8 ore pe noapte.

Copilul tău refuză să tragă un pui de somn? Cum rezolvi situația

2. Obiceiuri care dăunează sistemului imunitar: Neglijarea igienei personale

Când vine vorba de un bun sistem imunitar, o igienă adecvată este o necesitate. Dacă neglijezi igiena personală, sistemul tău imunitar va suferi cu siguranță. Lipsa igienei crește riscul de a fi expu la agenți patogeni.

Pentru a evita acest lucru:

  • spală-te pe dinți și folosește ața dentară de două ori pe zi,
  • spală-te bine pe mâini înainte de a mânca și după ce ai fost la baie,
  • păstrează-ți unghiile curate,
  • zilnic un duș,
  • gătește într-un mod igienic,
  • poartă haine curate,
    evită folosirea obiectelor personale ale altor (periuță de dinți, prosop etc.).

Tu respecți regulile de igienă? Vezi dacă procedezi corect

3. Obiceiuri care dăunează sistemului imunitar: Utilizarea obiectelor publice

Poți face tot posibilul pentru a-ți menține locuința curată. Dar ce se întâmplă atunci când ieși în oraș?

Unele dintre cele mai murdare obiecte din locurile publice sunt meniurile de la restaurant, olivierele, mânerele ușilor toaletă, dozatoarele de săpun, cărucioarele de la supermarket, pixurile de la bancă, toaletele din avion etc. Totuși, nu te poți izola. Ce ar fi de făcut?

Evită să atingi obiectele publice pentru a reduce riscul de a îmbolnăvire. Spală-te înainte de a mânca dacă le-ai atins. Ia cu tine un pix, hârtie, sticlă de apă și alte obiecte importante când ieși. Dezinfectează-ți mâinile atunci când părăsești un spațiu public.

4. Obiceiuri care dăunează sistemului imunitar: Consumul excesiv de zahăr

Zahărul rafinat poate reduce capacitatea celulelor albe din sânge de a ucide germenii. Efectul de suprimare a imunității începe în 30 de minute după ingestie și poate dura ore întregi.

Dacă vrei să mânânci ceva dulce, alege fructele. Portocalele, merele, mango, kiwi, smochinele, curmalele, pepenele verde, căpșunile și altele conțin zaharuri naturale care-ți satisfac pofta. Vitamina C din aceste fructe, de asemenea, va ajuta sistemul imunitar să funcționeze.

Alimente care dau dependență. Și ai poftă să le mănânci tot mai des!

5. Obiceiuri care dăunează sistemului imunitar: Uităm să bem apă

Corpul uman este în cea mai mare parte făcut din apă și, dacă nu bei suficient pentru a completa ceea ce corpul are nevoie, aceasta va afecta cu siguranță sistemul imunitar. Hidratarea corectă este esențială pentru o imunitate puternică.

O persoană sănătoasă ar trebui să bea zilnic între 8 și 10 pahare de apă. Cu toate acestea, cantitatea de apă de care ai nevoie poate să depindă de climatul în care trăiești, de activitatea fizică și de starea generală de sănătate.

6. Obiceiuri care dăunează sistemului imunitar: Bei băuturi alcoolice zilnic

Consumul zilnic de alcool slăbește sau ucide unele dintre celulele anticorpilor necesare pentru a distruge celulele infectate. Consumul excesiv de alcool împiedică, de asemenea, producerea de celule albe și roșii din sânge, ceea ce slăbește sistemul imunitar de-a lungul timpului.

7. Obiceiuri care dăunează sistemului imunitar: fumatul pasiv

Fiecare dintre noi știe că fumatul dăunează sănătății, dar expunerea la fumul de țigară în mod pasiv este, de asemenea, un obicei care nu face bine sănătății și sistemului imunitar. Fumatul secundar este foarte toxic. Expunerea la fumatul pasiv poate să te predispu la infecții respiratorii, astm, alergii și chiar cancer pulmonar.

5 lucruri despre care nu știai că sunt radioactive

8. Obiceiuri care dăunează sistemului imunitar: Mâncarea de produse tip fast-food

Mâncarea de tip fast-food și junk food (snacks-uri, mâncăruri cu un indice caloric mare, dar fără prea multe substanțe nutritive) poate dăuna imunității. Dacă vrei o gustare, alege un fruct, morcovi, biscuiți din făină integrală fără zahăr etc.

9. Obiceiuri care dăunează sistemului imunitar: Nu folosești protecția solară

Chiar și iarna sau în zilele ploioase, folosește atunci când ieși o cremă cu factor de protecție solară cu SPF de 15 sau mai mare.

Citește și:

Sursa foto: 123rf.com