Cei mai mulți dintre noi sunt conștienți că anumite obiceiuri ne pot face rău. Ne gândim, în primul rând la obiceiuri cum ar fi alcoolul în exces sau faptul că dormi prea puțin. Dar mai puțini se aștepată la următoarele 4 obiceiuri care ne fac să fim anxioși, nervoși și deprimați.
Obiceiuri care ne fac să fim anxioși, nervoși și deprimați. Consumi prea multă cofeină
Nu poți să te trezești fără cafeaua de dimineață, apoi faci nenumărate pauze de cafea la muncă? Sau consumi alte băuturi care conțin cofeină în cantitate mare? Studiile medicale arată o relație clară între consumul excesiv de cofeină și depresie, nervozitate excesivă și anxietate. În plus, cofeina este un stimulent care te poate face să ai insomnii, ceea ce îți poate înrăutăți starea sufletească. Încearcă să bei mai puțină cafea. Înlocuiește-o cu ceai verde sau cu pauze în care ieși în natură, la aer curat.
Obiceiuri care ne fac să fim anxioși, nervoși și deprimați. Sedentarismul
Pe lângă faptul că sporește riscul de a dezvolta afecțiuni cardiovasulare, sedentarismul este asociat și cu depresia și stările de anxietate. În schimb, un stil de viață activ îmbunătățește starea de spirit și reduce anxietatea. Există mai mulți factori care contribuie la acest lucru. Mișcarea duce la eliberarea de endorfine, substanțe care dau o stare generală de bine. Încearcă să fii mai activă. Ar fi bine și să mergi la sală sau să faci un sport o jumătate până la o oră pe zi. Încearcă și să te ridici de la birou la fiecare oră și să faci câteva mișcări.
Obiceiuri care ne fac să fim anxioși, nervoși și deprimați. Stai prea mult în fața unui ecran
Dacă lucrezi la calculator, încearcă să te relaxezi altfel decât văzând un film sau verificând contul de social media. Prea mult timp în fața unui ecran este asociat cu depresia și cu stările de nervozitate crescută. Poate duce, în același timp, la epuizare și agitație. Petrece timpul liber cu prietenii și membrii familiei în discuții față în față. Și, de ce nu? Puteți practica împreună un sport.
Obiceiuri care ne fac să fim anxioși, nervoși și deprimați. Mănânci prea mulți carbohidrați simpli
Carbohidrații dau energie și cresc nivelul serotoninei – substanță care dă senzația de fericire. Dar există o diferență între carbohidrații complecși din vegetale și cereale integrale și carbohidrații simplii din dulciuri, produse de patiserie și mâncăruri procesate. Carbohidrații simpli sunt o sursă de energie care este procesată rapid de corp. Ca urmare, duc la fluctuații ale glicemiei. Acestea generează, la rândul lor, stări psihice oscilante. Nu mai vorbim că, la scurt timp de la consumarea lor, nivelul glucozei din sânge scade, ceea ce eliberează hormoni de stres. Deci, dacă ți-e foame și ești obosită, nu te repezi să mănânci o gogoașă. În schimb, poți consuma un baton din cereale integrale cu miere.
Citește despre depresie în dicționarul medical
Sunătoarea te scoate din depresie
Sursa foto: 123rf.com