O zi la birou nu înseamnă doar îndeplinirea sarcinilor zilnice, pauzele de cafea sau tachinarea noilor colegi. Înseamnă și multe ore petrecute pe scaun, statul picior peste picior timp îndelungat, alergatul pe tocuri din biroul tău în biroul șefului și înapoi. La asta se adaugă temperaturile ridicate de afară… Așa că nu e de mirare că la sfârșitul unei zile de lucru ajungi acasă și te simți ca după mai multe curse de 100 m garduri. Te doare spatele, iar membrele sunt grele, obosite și umflate.
Înlătură disconfortul
Nu ar trebui să ignori această problemă. Uneori, poate fi începutul unor afecțiuni grave. Cauza simptomelor este stagnarea sau încetinirea circulației sângelui și creșterea tensiunii acestuia în venele de la picioare. Insuficiența venoasă care, netratată la timp, se poate agrava și duce la apariția unor boli cronice. Și chiar dacă nu este cazul tău, nu ai de ce să suferi în tăcere când poți înlătura disconfortul cu ușurință. De aceea, ar fi bine să iei măsuri din timp. Când ajungi acasă, întinde-te în pat și ține picioarele pentru 10-15 minute mai sus decât restul corpului. Fă ușoare mișcări de gimnastică și folosește un gel care să activeze circulația sangvină locală.
Evită deshidratarea
Dacă ai o muncă de birou, ridică-te o dată pe oră și fă o scurtă plimbare. De exemplu, mergi să-ți iei un pahar cu apă. Ține cont și de faptul că durerile de picioare se înrăutățesc atunci când suferi de deshidratare. Așa că ai grijă să bei suficiente lichide (aproximativ doi litri de apă plată sau ceaiuri neîndulcite de plante pe zi). În plus, ar fi bine ca, mai ales vara, să ai o dietă bazată pe fructe și legume crude și să consumi cât mai puțină sare, care favorizează acumularea apei în țesuturi și duce la umflarea membrelor. În cazul în care problemele persistă, mergi la medicul de familie care te va îndruma apoi la un specialist.
Reglează fluxului sangvin
Uleiul de chiparos are acțiune vasocontrictoare. De aceea, este de folos în caz de hemoroizi, edeme sau varice. Are calitatea de a crește permeabilitatea vaselor de sânge și de a reface structura pereților acestora, astfel, devin mai rezistente. Uleiul de chiparos reglează fluxul sanguin în vase. Nu se mai permite stagnarea sângelui, ceea ce duce la prevenirea sau tratarea varicelor. Se folosește sub formă de preparate farmaceutice (creme). Se mai poate face masaj cu ulei de chiparos pe locul afectat sau adăuga cîteva picături în apa din cadă, atunci când se face baie.
Sursa foto: 123rf.com