Printre murăturile preferate ale românilor se află castraveții murați. Dacă ai poftă de murături, ai putea avea lipsă de vitamina C. Castraveții murați o au din belșug. În afară de asta, conțin și vitamina A, care protejează vederea.

Castraveții murați stimulează digestia

Castraveții murați stimulează digestia, protejează împotriva cancerului de colon și întăresc sistemul imunitar. Conțin și vitamine din complexul B, care ajută la la transformarea caloriilor în energie. De aceea, după o porție de murături te vei simți mai plină de viață și dacă le consumi regulat îți va fi mai ușor să slăbești. Bineînțeles, pentru asta trebuie să ai și grijă la aportul general de calorii.

Vitaminizant și afrodiziac cu zeamă de varză

În cazul avitaminozelor, asteniei și oboselii cronice, se recomandă următorul ”cocteil”:

  • un pahar de zeamă de varză
  • un pahar de suc de roșii
  • 150 ml de apă plată
  • o lingură de miere de albine
  • o lingură de suc de lămâie.Amestecă toate ingredientele. Din acest preparat, se bea câte un pahar de două ori pe zi până la îmbunătățirea stării de sănătate. Pe lângă toate efectele benefice, bărbații vor mai avea o surpriză plăcută: se pare că este un antidot al problemelor de erecție și un veritabil afrodiziac. Un nutriționist croat a remarcat că două porții de varză murată pe zi sunt mai eficiente decât administrarea de Viagra. Totuși, persoanele hipertensive sau cu probleme la rinichi ar trebui să fie atente. Are un conținut ridicat în sare.

Hreanul în murături, bun pentru reumatism

Dr. farmacist Ovidiu Bojor

Dr. farmacist Ovidiu Bojor

”Un adaos mic în prepararea murăturilor, dar care are un efect mare pentru sănătate este hreanul. Era considerat, până nu demult, mai degrabă o plantă medicinală, decât un aliment. Se utilizează rădăcinile, care au proprietăţi stimulente. Dar între excitant, stimulent şi iritant este, însă, numai un pas. Depăşind dozele moderate sau medii, se ajunge la efecte nedorite, iritaţii ale rinichilor, ale mucoasei gastro-intestinale şi ale sistemului nervos. Este contraindicat pentru cei suferinzi de hemoroizi, hemoptizie, dereglări de ritm cardiac, stări congestive, afecțiuni renale acute. Intensifică secreţiile salivare şi gastrice, este util ca tonic aperitiv şi stimulent gastric în anemii, lipsa poftei de mâncare, gastrite hipoacide, acţionând favorabil şi ca antidiareic. Este un diuretic marcant, util în gută, reumatism, considerându-se chiar a avea şi efect antilitiazic. În terapia aparatului respirator, hreanul este utilizat în astm și bronşită. Foarte interesantă este recomandarea sa, inspirată din medicina tradiţională, ca adjuvant în boli cardiace şi hipertensiune arterială. Ca antiparazitar, are o acţiune tenifugă remarcabilă.”