Moșmonul (Mespilus germanica) este un arbust mai puțin cunoscut. Originar din Europa de sud-est şi Persia, creşte spontan pe coastele însorite, pe stâncării, în tufişuri şi poieni şi la marginea pădurilor de foioase, până la altitudinea de 800 m. În ţara noastră, este cultivat în mod special în sudul Munteniei pentru fructele sale.

Moșmonul are fructe cu acțiune antidiareică

Moșmonul are fructe care conțin vitaminele C şi B. Sunt puternic astringente și au acţiune antidiareică. Ajută la stagnarea scaunelor diareice şi fortificarea mucoasei intestinale. Au proprietăţi diuretice, fiind un adjuvant util în gută şi reumatism. Sunt folosite și în tratamentul paludismului şi al litiazei renale.

Compot și sirop din fructe de moșmon

Pentru uz intern, fructele se consumă ca atare sau în compot (o cană pe zi). Se mai face un sirop pentru normalizarea tranzitului intestinal dintr-un kilogram de fructe, 800 g zahăr și 500 ml de apă care se fierb o oră la foc mic. Se bea dimineața, câte un pahar. Pentru uz extern, se face un decoct din două linguri de frunze la o cană. Se folosește în gargare, în caz de afte bucale și inflamații ale gâtului.

Sursa foto: 123rf.com