Înainte de a începe o petiție pentru înlocuirea apei cu bere, să clarificăm niște lucruri: alcoolul este bun pentru sănătate, dar în doze mici. Ca orice medicament, trebuie respectată o anumită cantitate pentru a avea efecte benefice pentru organism.

Alcoolul menține sănătatea inimii

Dacă nu ai probleme de sănătate, consumul moderat de alcool te face să ai un risc cu 25 până 40% mai mic de a face infarct, atac vascular cerebral sau ateroscleroză. Aceasta pentru că alcoolul poate crește nivelul ”colesterolului bun”. Aceasta este valabil doar pentru consumul moderat. Dacă bei în exces, crește riscul bolilor de inimă.

Alcoolul te face mai activ

Oamenii care beau moderat fac mai mult sport decât cei care nu beau deloc. Pe de altă parte, se pare că cu cât ai o activitate fizică mai intensă, ai tendința de a mai bea câte un pahar, din când în când. Cercetătorii nu au realizat încă dacă există o legătură între aceste fenomene și care ar fi aceasta. Ceea ce e evindent, însă, este că băutorii ocazionali sunt mai sociabili. Când se întâlnesc, oamenii beau un pahar împreună, iar acesta le dezleagă limbile. Atâta doar că și aici exagerarea duce la efecte contrare. Nimănui nu-i place o persoană care a băut peste măsură.

Previne pietrele la rinichi

Cei care beau alcool în mod regulat fac mai rar pietre la rinichi. Succesul depinde și de băutura aleasă: cei care beau bere au un risc cu 41 % mai mic de a face pietre la rinichi, pe când cei care preferă vinul au un risc cu 33 % mai mic decât cei care nu beau alcool în mod regulat. Cauza este faptul că alcoolul, ca și cafeaua sau ceaiul, are efecte diuretice. Ca urmare, mergi la toaletă mai des și se elimină micile cristale care, altfel, ar forma pietrele. Totuși, dacă bei prea mult, te deshidratezi, ceea ce crește riscul de a face pietre la rinichi. În plus, din aceeași cauză pot apărea și alte probleme de sănătate.

Dă un imbold vieții sexuale

Inamicul intimității este stresul, iar puțin alcool te poate relaxa. Vinul roșu nu e indicat doar bărbaților. Există un studiu care constată că femeile care au băut un pahar de vin roșu pe zi au avut un libido crescut și s-au simțit mai satisfăcute sexual. Dar cele care au băut mai mult, nu au raportat nicio schimbare. Un pahar cu băutură ajută și la creșterea nivelului de testosteron, ceea ce face atât bărbații, cât și femeile să fie mai disponibili din punct de vedere sexual. Totuși, bărbații care beau prea mult își pierd libidoul și pot deveni impotenți.

Cantități optime de alcool, consumate într-o zi:

  • 150 ml vin sau 350 ml bere sau 60 ml tărie dacă ești femeie și dublul acestor cantități, dacă ești bărbat.

Sursa foto: 123rf.com