Mirtul (Myrtus communis) este o plantă folosită încă din Antichitate în cultul iudaic și, apoi, preluată ca simbol creștin, dar este folosit și pentru vindecarea unor boli. Are un efect antibiotic puternic, antiinflamator și expectorant. 

Mențiuni și semnificații biblice ale mirtului

Crengile de mirt erau folosite, împreună cu crengile altor arbori binecuvântați, pentru a face corturile sărbătorii (Neemia 8-14). Mirtul este unul din arborii pe care Domnul Însuși îi sădește, ca semn al puterii și al mărinimiei Lui (Isaia 41-19, 20), mai simbolizează și mântuirea oamenilor (Isaia 41-19, 20, 53-13). Mănunchiurile de mirt erau socotite de evrei un semn de plăcută aducere aminte ale vremurilor bune. În zilele de sărbătoare, își împodobeau casele cu cununi de mirt. În creștinism, este simbolul biriunței vieții asupra morții și, de aceea, era sădit pe morminte. Era considerat a fi și semn al frumuseții, tinereții și castității, astfel, se făceau cununi de mirt la nunți și erau purtate de miri sau nuntași.

Indicații:

Uleiul esențial se extrage din diferite părți ale arbustului (flori, frunze, ramuri). Are acțiune antibiotică, aromatică, astringentă, antiinflamatoare, expectorantă, sedativă, tonică, antibacteriană. Combate guturaiul, are un bun efect împotriva infecțiilor pulmonare și urinare, calmează iritațiile. Mai este folosit în astm bronșic și tuberculoză. Este indicat și copiilor. Întărește sistemul imunitar. Extern, este recomandat în unele afecțiuni dermatologice, în acnee, hemoroizi, seboree, gingivită, reumatism. Conține o substanță cu efect antibiotic foarte puternic. Tocmai de acdeea, sub formă de ulei esențial, are un bun efect în tratarea infecțiilor urinare, afecțiunilor digestive, congestiei bronhiilor, sinuzitei, tusei seci, secrețiilor vaginale.

Cum poți folosi mirtul

În Orientul Mijlociu, fructele de mirt proaspete sunt mâncate ca atare sau gătite. Cele uscate sunt folosite pentru condimentarea mâncării. Împreunuă cu bobocii de floare de mirt, sunt folosite pentru a da gust sosurilor și siropurilor. În bucătăria italiană, florile de mirt sunt adăugate în salate. La noi, se găsește sub formă de aerosoli sau în produse aromaterapeutice preparate în farmacii. Se folosesc conform indicațiilor de pe ambalaj.

Sursa foto: 123rf.com /  Stefano Garau