Digestia dificilă vine ”la pachet” cu alte probleme: greață, dureri, hiperaciditate sau anaciditate, lipsa poftei de mâncare. ”În cazul reducerii concentraţiei de acid clorhidric în sucul gastric, are loc fenomenul de reducere a activităţii digestive”, observă farmacistul. ”De aceea, se recomandă plante medicinale cu un conţinut ridicat în substanţe active amare, care stimulează salivația pentru a îmbunătăți digestia.”

Alimente și condimente iuți și aromate

Numeroase alimente și condimente au calitatea de a activa secreția sucurilor gastrice. Printre acestea se distinge ardeiul iute. Este iritant prin conţinutul în capsaicină, excitând puternic secreţiile gastrice. Specialistul recomandă să fie consumat în cantități moderate, însă este contraindicat celor care suferă de gastrită, ulcer, hemoroizi sau arsuri digestive. Hreanul stimulează și el digestia. Se poate consuma ca atare sau ca vin tonic. Acesta se prepară prin macerarea a 30 g rădăcină de hrean ras, timp de 24 de ore într-un litru de vin. Se strecoară şi se ia câte un păhărel de 50 ml înainte de mese. Mai sunt indicate usturoiul (doi-trei căței pe zi), leușteanul, pătrunjelul, mărarul, tarhonul, reventul, ridichile și țelina.

Stimularea secrețiilor gastro-intestinale

În tratarea sindroamelor dispeptice, un loc important îl ocupă stomahicele, specii de plante care favorizează digestia prin stimularea secreţiei sucurilor gastro-intestinale”, spune dr. Ovidiu Bojor. Printre acestea se numără castanele comestibile. Se pot consuma sub formă de pireu sau decoct scurt (se fierb 15-20 g de castane într-un litru de apă timp de două-trei minute). Se beau două-trei căni pe zi. Coacăzele negre, roșii sau agrișele se consumă ca atare sau sub formă de suc. Se recomandă 100-300 g pe zi, după mesele principale. Mai poți face decoct de porumbe (o lingură de fructe la o cană). Se beau două căni pe zi.

Schinelul, bun și pentru probleme biliare

Datorită substanțelor amare pe care le conține, schinelul stimulează secrețiile gastrice și îmbunătățește digestia. Ca urmare, ajută persoanele care au tulburări de digestie și dispepsie biliară. Se prepară sub formă de infuzie (o lingură de plantă la o cană cu apă). Se bea câte un sfert de cană, cu o jumătate de oră înaintea meselor principale. Nu se îndulcește. Se mai poate prepara și tinctură de schinel. Se macerează 50 de grame de plantă în 250 mililitri alcool alimentar de 70°, timp de opt zile. Se strecoară și se depozitează în sticluțe închise la culoare, într-un loc ferit de căldură și lumină. Se iau 40-50 picături în puţină apă, cu o jumătate de oră înaintea meselor principale. Schinelul este contraindicat în gastrite şi în ulcerul gastric.

Masaj pentru stomac pentru a-ți îmbunătăți digestia

Dr. farmacist Ovidiu Bojor

Dr. farmacist Ovidiu Bojor

”O metodă pentru a îmbunătăți digestia constă în masajul circular, de 20-30 de ori, al stomacului în sensul acelor de ceasornic, iar apoi de tot atâtea ori în sens invers. Pentru cei care suferă de constipaţie cronică, masajul se recomandă a fi executat în sens orizontal, de la dreapta la stânga. După masa de prânz, ar fi bine să faci o plimbare uşoară de 10-15 minute. Apoi, dacă este posibil, urmează siesta stând culcată sau chiar dormind o jumătate de oră. Dintre alimentele care ar fi bine să fie consumate des, mai menționez spanacul și varza acră. Dintre fructe, cele mai utile sunt citricele, merele, strugurii și tomatele.”

Sursa foto: shutterstock.com