Atunci când ai nasul înfundat, respiri pe gură, ceea ce complică lucrurile și face ca răceala să se agraveze. Așa că ar fi bine să încerci cât mai repede metode naturale de a-ți desfunda nasul.

Metode naturale de a-ți desfunda nasul – folosește oțetul de mere

Datorită conținutului său bogat în potasiu, oțetul de mere ajută la diluarea mucusului. În plus, acidul acetic inhibă dezvoltarea bacteriilor și grăbește procesul de vindecare. Amestecă două linguri de oțet de mere naturale și o lingură de miere într-o cană cu apă călduță. Bea această soluție de două ori pe zi.

Mai poți încerca și următoarea variantă: amestecă o jumătate de cană de oțet de mere cu o jumătate de cană de apă. Pune pe foc și fierbe. Pune un prosop deasupra capului și inhalează aburii. Stai trei până la cinci minute și ține gura și ochii închiși. Pentru a proteja ochii, poți face un cornet pe care să-l pui deasupra vasului și pe care să-l introduci, pe rând, în câte o nară.

Vezi cum iti desfunzi nasul in cele mai rapide si simple moduri!

Metode naturale de a-ți desfunda nasul inhalații cu uleiuri esențiale

Inhalațiile cu ceaiuri de plante sau uleiuri esențiale sunt foarte eficiente pentru a desfunda nasul. Acționează ca un expectorant naturale. Acționează și ca antiinflamator asupra vaselor de sânge care irigă sinusul.

Cum faci inhalația

Fă un ceai din plante (busuioc, mușețel, cimbru, salvie) sau adu la fierbere o oală cu apă și adaugă câte 10 picături de ulei esențial (eucalipt, mentă, lavandă sau/și cuișoare). Acoperă cu un prosop capul tău și vasul. Respiră adânc și stai așa câteva minute.

Repetă de două până la patru ori pe zi. După ce ai făcut inhalaţiile, ar fi bine să stai cu faţa acoperită circa 20 de minute, cu acelaşi prosop pe care l-ai avut sau respiră printr-o batistă ca să nu respiri direct aerul mai rece din cameră. Nu ieși afară imediat după inhalație. Poți ieși după cel puțin o oră.

Metode naturale de a-ți desfunda nasul – irigația nazală

Chiar dacă nu este prea plăcută, irigația nazală este foarte eficientă pentru a-ți desfunda nasul. Ajută la fluidificarea mucusului. Ajută la menținerea umidității nazale și la reducerea inflamației vaselor de sânge.

Cum se face irigația nazală

  • Amestecă trei linguri de sare (grunjoasă, de mare sau roz de Himalaya) și o linguriță de bicarbonat de sodiu. Pune amestecul într-un recipient etanș.
  • Adaugă o linguriță din acest amestec într-o cană de apă călduță (fiartă în prealabil sau distilată). Pune lichidul într-o seringă fără ac.
  • Stai deasupra chiuvetei cu capul pe spate și împinge încet lichidul într-o nară, în timp ce ții presiune cu un deget pe cealaltă nară pentru a sta închisă. Lasă apa să curgă din nară. Va fi mai ușor dacă iei degetele de pe cealaltă nară.
  • Repetă și la celaltă nară. Irigația nazală se face de două ori pe zi.

Sursa foto: 123rf.com