Apa joacă un rol esenţial în detoxifierea colonului. Este foarte important să consumi 10-12 pahare cu apă pe zi pentru a-ţi putea ajuta corpul să se detoxifice şi să elimine resturile din corp într-un mod natural. Apa te ajută şi ca mâncarea să circule mai repede prin sistemul digestiv și poate combate sau preveni constipația.

Sucul de lămâie ajută sistemul digestiv

Sucul de lămâie este foarte potrivit pentru detoxifierea colonului. Lămâile sunt bogate în antioxidanți şi în vitamina C, care ajută foarte mult funcționarea sistemului digestiv. Poți încerca pentru câteva zile următorul tratament: amestecă sucul unei lămâi cu puţină sare şi miere într-un pahar cu apă calduță. Bea acest amestec dimineața pe stomacul gol. Te va ajuta să-ți golești stomacul mai repede și iți va da energie pentru întreaga zi.

Contraindicații

Nu face acest tratament dacă ai ulcer sau hiperaciditate gastrică. O altă reţeta ce merită încercată pentru câteva zile este să iei două linguri de suc de lămâie și să le amesteci cu un pahar de suc proaspăt de mere. Poți bea acest amestec de două-trei ori pe zi. Te va ajuta să fluidizezi mucusul prezent în intestine.

Crușinul, efect laxativ

Dr. farmacist Ovidiu Bojor recomandă şi o cură de preparate pe baza de cruşin pentru detoxifierea colonului. ”Preparatele din cruşin au efect laxativ. Stimulează secreţiile de cloruri şi prin această contribuie la creşterea conţinutului de apă şi de electroliţi din intestine.

Scoarţa de cruşin nu se va utiliza în stare proaspătă, ci doar după ce a fost lăsată la uscat pentru un an sau după ce a fost supusă unui şoc termic la 100°C înainte de a fi uscată”, spune specialistul care explică modul de preparare: ”se face un decoct dintr-una sau două linguriţe de coajă pisată și opărită la o cană de apă fierbinte. Se ia de pe foc și se lasă în repaos jumătate de ora, după care se fierbe la foc domol pentru 15-20 de minute, completând cantitatea de apă în cazul în care această se evaporă. Câte o cană din acest decoct se bea seara înainte de culcare, îndulcită cu miere.

Atenție la contraindicații!

Este foarte important ca decoctul de cruşin cât şi celelelate produse fitoterapeutice care conţin cruşin să se utilizeze pentru cel mult șapte zile pe luna și doar în cazul constipațiilor grave, pentru că cercetările arată că excesul favorizează evoluţia cancerului colo-rectal. De asemenea, produsele pe baza de cruşin nu se vor folosi de către cei cu obstrucţii intestinale, în inflamaţii acut-intestinale, în boală Crohn, în colitele ulceroase, în apendicite și în dureri abdominale cu origine necunoscută sau în sarcină.

Semințele de in, recomandate în constipație

Dr. farmacist Ovidiu Bojor

Dr. farmacist Ovidiu Bojor

”Recomand seminţele de in în constipaţiile cronice, în afecţiunile colonului cauzate de abuzul de laxative şi purgative, în caz de colon iritat, în diverticulite (inflamația unor diverticuli ai duodenului, intestinului subţire sau a colonului). În farmacia casei, seminţele de in se folosesc pentru combaterea constipaţiei cronice şi calmarea colonului iritat. Se utilizează ca atare, cu condiţia să nu fie sparte sau măcinate, deoarece se oxidează foarte repede.

Pentru adulţi se recomandă două linguriţe de seminţe întregi, spălate rapid într-un jet de apă. Se pun într-o cană cu apă la temperatura camerei şi se ţin două-trei ore la înmuiat. Se înghit semințele și se bea apa, preferabil seara, înainte de culcare. Acest tratament este ideal pentru detoxifierea colonului. Nu se recomandă în ocluzii intestinale.”

Sursa foto: 123rf.com