Am mai auzit sfatul ”mai respiră”. Dacă încerci respirația adâncă pentru un minut sau două atunci când ești stresată, probabil că ai observat că starea de spirit ți se schimbă. Dar atunci când practici respirația în mod conștient și te concentrezi pe ea, poate avea un impact major nu doar asupra momentelor de panică, dar și în viața de zi cu zi.

Armă împotriva emoțiilor puternice

Respirația poate fi o armă puternică prin care lupți cu emoțiile puternice sau chiar cu durerile care nu au o cauză anume, ci apar pe ”fond nervos”. Richard P. Brown și Patricia L. Gerbarg, autorii cărții ”The Healing Power of the Breath” (”Puterea vindecătoare a respirației”) sunt de părere că tehnicile de respirație ”schimbă răspunsul pe care îl dă corpul atunci când este supus stresului”. În loc să se activeze impulsul de atac sau fugă, pe care sistemul nervos îl dă în mod normal atunci când consideră că este în pericol, se activează sistemul nervos parasimpatic – cel care este responsabil pentru comenzile ”odihnește-te și ocupă-te cu digestia” sau ”fii calm și atent”.

Respirația care te ajută să scapi de stres

  1. Așează-te confortabil. Ține spatele drept și tălpile pe podea. Închide ochii. Ține mâinile pe picioare.
  2. Respiră adânc și încet pe nas. În timp ce plămânii se umplu cu aer, lasă-ți pieptul și burta să se dilate. Încearcă să numeri până la cinci sau șapte sau concentrează-te pe o propoziție simplă, cum ar fi: ”inspir calm”. Mai poți folosi rugăciunea călugărilor isihaști, care este legată în practica lor, tot de respirație: ”Doamne, Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluește-mă pe mine păcătosul”. Între respirații spui ”Doamne”. La inspirație spui ”Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu”. La expirație – ”miluește-mă pe mine păcătosul”.
  3. Expiră încet pe nas sau pe gură.
  4. Repetă timp de câteva minute.

Dacă simți că începi să fii distrasă, concentrează-te din nou pe respirație. Observă cum te simți. Probabil și corpul s-a relaxat, iar mintea e mai calmă.

Citește și:

Durere musculară (mialgie)

Durere la tâmple

Stres

Sursa foto: 123rf.com