În limbajul de specialitate, menstruație dureroasă se numește dismenoree. Uterul se contractă pentru a elimina endometrul (țesutul care căptușește uterul). Astfel, apare sângerarea lunară și, de aceea, pentru unele femei poate fi dureroasă.
Disconfortul poate migra dinspre abdomenul inferior spre spate, în zona inghinală sau chiar spre picioare. Poate fi însoțit de dureri de cap, amețeli, greață, vomitat sau diaree. Simptomele neplăcute apar cu 24 de ore înainte de începerea menstruației și pot dura, în unele cazuri, 3 zile după declanșarea ei.
Menstruație dureroasă. Alimente care îți fac rău
Pentru a avea cât mai puține neplăceri, este importantă alimentația în această perioadă. Dismenoreea este cauzată de inflamația din organism și este bine să eviți alimentele inflamatoare. (carbohidrații rafinați, zahărul, produsele lactate, carnea roșie și ouăle). Ultimele două ar fi bine să le consumi doar de două-trei ori pe săptămână. Primele ar fi bine să le eviți total, cel puțin cu o săptămână înainte de declanșarea menstrei.
Crampele menstruale: 5 alimente care ajută la ameliorarea dismenoreei
Menstruație dureroasă. Alimente care îți fac bine
Mănâncă, în schimb, cereale integrale, orez brun, quinoa, etc. (în cantitate de nu mai multe de trei porții pe zi). Înlocuiește zahărul cu cantități limitate de miere sau sirop de agave. Poți folosi mai des stevia. Dacă nu poți renunța la produsele lactate, încearcă să cumperi varianta organică, astfel încât să eviți hormonii care îi conțin cele obișnuite. Consumă cât mai multe legume și fructe poaspete.
Menstruație dureroasă. Tratamente naturale recomandate de dr. farmacist Ovidiu Bojor
Atunci când alegi un tratament natural pentru dismenoree, ar fi bine să iei în considerare mai multe probleme corelate. Aceasta este, de cele mai multe ori, doar un simptom al unei alte afecțiuni. De aceea, chiar și tratamentul cu plante ar trebui să fie personalizat de un medic fitoterapeut. Totuși, există mai multe plante pe care le pot folosi toate femeile. Dr. farmacist Ovidiu Bojor recomandă florile de urzică albă (Lamium album). Sunt indicate și în caz de leucoree și îi poți da și partenerului o cană cu ceai, dacă suferă de inflamaţii ale prostatei. Se face infuzie dintr-una-două lingurițe de flori la o cană cu apă. Se beau una-două căni pe zi.
Citește mai multe despre vaginită în dicționarul medical
Sursa foto: 123rf.com