Trebuie să știi că a fi la menopauză nu înseamnă că ești bolnavă, dar, împreună cu avansarea în vârstă pot apărea simptome supărătoare sau chiar anumite afecțiuni. Cel mai bine ar fi să păstrezi legătura cu medicul tău, să mergi cel puțin o dată pe an la un control și să urmezi cu strictețe sfaturile lui. Pentru simptomele supărătoare sau chiar pentru încetinirea evoluției osteoporozei poți folosi și plantele medicinale. La acestea se adaugă exercițiile fizice sau plimbările în aer liber care nu ar trebui să lipsească. Nu au contraindicații, iar beneficiile sunt de necontestat.

Fitoestrogenii, hormonul din plante

Fitoestrogenii sunt substanțe asemănătoare ca structură și ca efect hormonilor feminini care lipsesc la menopauză și care se găsesc în plante. Suplimentarea lor prin alimentație sau prin produse fitoterpeutice pot ajuta în cazul simptomelor neplăcute cum ar fi bufeurile, transpirația abundentă, stările de instabilitate nervoasă, uscarea mucoasei vaginale și chiar a osteoporozei. Se găsesc din abundență în soia (asigură-te că nu este modificată genetic) și semințe uleioase (floarea-soarelui, in). Lemnul dulce este și el o sursă de fitoestrogen. Se ia câte o linguriță de tinctură diluată în puțină apă de trei-patru ori pe zi.

Regăsirea calmului

Stările psihice oscilante care dau atâtea bătăi de cap pot fi îmbunate tot cu ajutorul unor plante. Sunătoarea este recunoscută ca fiind antidepresivul natural numărul unu. Tinctura este forma sub care își face cel mai bine efectul. Se ia câte o linguriță diluată în puțină apă de patru ori pe zi. Valeriana ameliorează stările de anxietate și neliniște. Are acțiune sedativă asupra întregului sistem nervos și este foarte eficientă împotriva insomniilor. Se face infuzie dintr-o linguriță de rădăcină măcinată la o cană cu apă fierbinte. Se bea treptat, în cursul unei zile, sau seara, la culcare. Se mai ia sub formă de tinctură, timp de trei săptămâni, câte o linguriță amestecată în puțină apă de trei-patru ori pe zi. Seara, se ia cu o jumătate de oră înainte de culcare. Dacă urmează să conduci un autoturism sau să lucrezi cu mașini, nu folosi produse pe bază de valeriană cu cel puțin o oră înainte.

Contra bufeurilor provocate de menopauză

Salvia ajută la reglarea temperaturii corpului, la combaterea transpirației excesive și normalizează activitatea glandelor endocrine. Se folosește tot sub formă de tinctură. Se ia câte o linguriță de trei-patru ori pe zi. Ceaiul sau tinctura de coada-soricelului pot fi și ele de folos. Pentru a prepara ceaiul se face o infuzie dintr-o linguriță la o cană cu apă. Se pot bea două căni pe zi.

Dr. farmacist Ovidiu Bojor

Dr. farmacist Ovidiu Bojor

Coada-calului, împotriva osteoporozei

Utilizarea în terapeutica modernă a preparatelor pe bază de coada-calului se întemeiază pe folosirea îndelungată în medicina tradițională, dar și pe investigații fitochimice și studii farmacologice. Conform acestora, extractele de coada-calului au efecte pozitive asupra sistemului osos. Ajută la o mai bună asimilare a calciului și, de aceea, ajută la prevenirea și încetinirea evoluției osteoporozei. Se poate face acasă un decoct din două lingurițe de plantă la o cană cu apă din care poți bea două-trei căni pe zi. Tinctura se prepară din 20 g plantă uscată la 100 ml alcool de 60° prin macerare timp de 8 zile. Se iau 25-30 picături de trei ori pe zi în puţină apă. Extracte din coada-calului se găsesc și în numeroase preparate și suplimente nutritive. Acestea sunt contraindicate în litiază și edeme cardio-renale.”

Sursa foto: InAweofGod’sCreation / flickr.com