”Capsulele imature de mac de grădină (Papaver somniferum) conţin cantitatea cea mai mare de substanţe active care servesc la prepararea „turtelor” de opiu”, spune dr. farmacist Ovidiu Bojor. Chiar dacă pentru unii poate părea tentant, acestea sunt extrem de periculoase și nu trebuie în niciun caz utilizate intern.
Macul de grădină, acțiune halucinogenă
”Toată planta Papaver somniferum, în afară de semințe, conține alcaloizi care fac parte din grupa morfinei și din grupa izochinoleinei (papaverina). Acțiunea principală a alcaloizilor din mac este exercitată asupra cortexului, în special asupra centrilor durerii. În doze mici, au acţiune excitantă, producând euforie, apoi efecte deprimante, cu îndepărtarea senzaţiei de durere, urmată de somnolenţă. La doze mai mari, au acţiune hipnotică, facând parte din lista stupefiantelor celor mai dăunătoare pentru om. Cei care se droghează cu alcaloizii din mac, în special cu morfină sau derivaţii ei au tulburări de personalitate. În foarte scurt timp, ajung la decădere morală şi fizică, având un sfârşit tragic”, te atenționează farmacistul.
4 plante cu efect miraculos, mai puțin cunoscute, care țin medicul și farmacistul la distanță
În doze mici, calmează durerile de stomac
”În doze mici, alcaloizii din mac au acţiune excitantă asupra motilitaţii gastrice. În doze mai ridicate, moderează peristaltismul intestinal. Această proprietate era utilizată în trecut în diferite produse farmaceutice. Codeina şi narceina, alcaloizi mai puţini toxici decât morfina, au efecte sedative asupra centrului tusei, fiind valorificați în produse faunaceutice de tipul codenalului. Papaverina, mai puţin toxică şi fară acţiune stupefiantă, acţionează asupra musculaturii netede, fiind spasmolitică şi intră în compoziţia anumitor produse farmaceutice”, explică dr. Ovidiu Bojor.
Cum calmezi durerea de burtă prin metode naturale
Macul de grădină, bun pentru tuse
Macul de grădină (Papaver somniferum) se va folosi numai sub formă de produse farmaceutice autorizate, cu recomandare medicală. Macul roșu de câmp (Papaver rhoeas) are o compoziție chimică puțin diferită de cea a macului de grădină (Papaver somniferum). Spre deosebire de acesta din urmă macul roșu de câmp are o acțiune diferită și foarte slabă. Alcaloizii pe care îi conține au acțiune ușor sedativă. Poate fi utilizat în ceaiuri pectorale pentru calmarea tusei. Petalele acestei specii pot fi utilizate în compoziţia unor ceaiuri medicinale indicate în broșită, tuse, răgușeală, insomnii ușoare. Se prepară o infuzie dintr-o linguriță de plantă la o cană cu apă. La dozele indicate nu prezintă contraindicaţii şi nici reacții adverse.
Citește și:
- Macul de grădină, o frumusețe magică
- Dacă mănânci scorțișoară pe stomacul gol, ce se întâmplă cu organismul tău
- 12 motive să bei un pahar cu apă caldă în fiecare zi
Sursa foto: 123rf.com