Lupta cu infertilitatea este grea. Este dureroasă, extrem de stresantă și de multe ori de lungă durată. Dar ce este cel mai important în tot acest proces? Să iți atingi scopul, indiferent cât de greu va fi drumul până acolo. Stresul, moștenirea genetică sau alte afecțiuni medicale apărute pe parcursul vieții sunt factorii care generează această problemă medicală.

Citește și: Plante medicinale pentru disfuncții sexuale

Exista șanse să învingi infertilitatea

Medicul ginecolog George Vasilescu ne oferă mai multe informații despre lupta cu infertilitatea prin metode naturale:

“Un cuplu cu viață intimă regulată, care nu obține o sarcină după un an de încercări, poate fi încadrat ca infertil. Lipsa obținerii unei sarcini se poate datora unor probleme masculine, feminine sau mixte. De regulă, după sfaturi și tratamente specifice, cuplul obține o sarcină, în acest caz diagnosticul inițial devenind hipofertilitate. Nuanțarea trebuie să fie clară: infertilitatea se poate exprima numai atunci când cauzele ce o produc sunt clare, ușor de pus în evidență și ireversibile”, explică medicul specialist.

Cum îți dai seama că suferi de infertilitate

Cum iți poți da seama că ai probleme de fertilitate? Există simptome la care trebuie să fii  atentă? “De regulă, cel mai evident “semn” îl reprezintă lipsa instalării stării de graviditate. Pe lângă acest aspect, putem să amintim și prezența unor simptome sau semne care pot fi asociate cu infertilitatea precum neregularitățile menstruale. Inflamațiile sau infecțiile vaginale ar trebui să dea și ele de gândit, pentru că pot reprezenta o cauză de infertilitate.” spune dr. Vasilescu.

Citește și: Infertilitatea este dureroasă și crează frustrări

Problemele de infertilitate se moștenesc?

“Mai exact greutatea cu care se obține o sarcină poate fi moștenită, dar acest lucru este inconstant. Se pot moșteni anumite afecțiuni cromozomiale, care pot interfera cu procesul de obținere a unei sarcini sau se pot întâlni afecțiuni comune mamă – fiică, cum ar fi fibroamele uterine, cauza de infertilitate dacă mărimea și/sau poziționarea lor afectează implantarea,” precizează medicul ginecolog.

Stresul și oboseala psihică

“Deși pare ceva mai greu de crezut, stresul s-a dovedit a juca un rol foarte important în infertilitate. Fazele avansate de oboseală, cu simptome specifice pot împiedica atât fertilizarea ovocitului cât și embrio-implantarea, fie că vorbim de sarcini pe cale naturală sau FIV”, spune medicul.

Citește și: Cauze pentru infertilitatea secundară. Cum tratezi problema

Lupta cu infertilitatea prin alimentație sănătoasă    

Regimul alimentar poate fi un aliat în ceea ce privește lupta cu infertilitatea. “Exista o dietă pro fertilitate, elaborată după studii aprofundate de către specialiști în nutriție din Elveția. Principiile alimentare recomandate de către aceștia includ în mare parte legume și fructe, carne slabă albă, compoturi precum și ceaiuri din plante. Dieta trebuie să fie echilibrată, cu 3 mese principale și două gustări, zilnic,” adaugă dr. George Vasilescu.

Lupta cu infertilitatea prin balneoterapie

”Sovata este renumită pentru tratamentele pentru fertilitate încă de la începutul secolului trecut. Baile sărate, nămolul sparopelic peloidogen și climatul blând, ușor sedativ, au ajutat numeroase persoane să devină mame într-o perioadă când medicina nici nu-și putea închipui progresele tehnologice din ziua de azi.

Un prim factor al infertilității, stresul, poate fi rezolvat în timpul curei balneare. În plus, tratamentele efectuate aici au un efect antiinflmator asupra zonei pelvine. Se știe că inflamația peste anumite limite este dăunătoare. Tractul genital feminin fiind unul deschis spre exterior este supus permanent “atacului” factorilor inflamatori determinând astfel vaginite, colpite, endometrite, salpingo-ovarite. De asemenea, banalele chisturi ovariene, destul de frecvent întâlnite, se asociază în multe cazuri cu fenomene inflamatorii endometriale care împiedică nidarea. Astfel, o cauză frecventă de infertilitate, inflamația peste limitele fiziologice, poate fi tratată cu succes la Sovata,” explică doctorul.

Citește și: Infertilitatea, trăită ca doliu

Sursa foto: 123rf.com