Multe dintre leacurile vechilor evrei erau și alimente, cum sunt curmalele sau usturoiul. În alte cazuri, ei folosesc plante care erau utilizate și în ritualurile religioase. Dr. farmacist Ovidiu Bojor a consemnat aceste tratamente în cartea sa ”Plante și miresme biblice. Hrană pentru suflet și trup”.

Citește și: Leacurile dacilor

Leacurile vechilor evrei: Curmalele, ”hrana pământului”

Curmalele — fructele Palmierului — au fost numite „hrana pământului”. În Valea lordanului erau atât de răspândite, încât Ierihonul era cunoscut drept „cetatea palmierilor”. Palmierul roditor de curmale este menţionat şi într-unul din psalmii lui David. Curmalele sunt bogate în săruri minerale și vitaminele: A, D, Bl, B2. Conţinutul în fier este de 4-5 mg%, iar în magneziuneziu de 63 mg%. Valoarea nutritivă este de 350 kcal la 100 g fructe uscate. Curmalele calmează tusea, favorizând expectoraţia. Sunt și tonice ale nervilor și musculare. Sunt recomandate în perioada de creştere, în sarcină şi după bolile infecţioase. Dau rezultate bune în anemie, astenie fizică şi intelectuală. Se consumă ca atare. Se mai poate face infuzie din 50 g la un litru de apă. Se beau două-trei căni pe zi.

Leacurile vechilor evrei: Mirtul, efect antibiotic

Crengile de mirt erau folosite de vechii evrei, împreună cu crengile altor arbori binecuvântați, pentru a face corturile sărbătorii (Neemia 8-14). Mănunchiurile de mirt erau socotite de evrei un semn de plăcută aducere aminte a vremurilor bune și-și împodobeau casele cu ele. Uleiul esențial de mirt are acțiune antibiotică, aromatică, astringentă, antiinflamatoare, expectorantă, sedativă, tonică, antibacteriană. Combate guturaiul. Are un bun efect împotriva infecțiilor pulmonare și urinare. Calmează iritațiile. Mai este folosit în astm bronșic și tuberculoză. Întărește sistemul imunitar. Extern, este recomandat în unele afecțiuni dermatologice, în acnee, hemoroizi, seboree, gingivită, reumatism. Se găsește sub formă de aerosoli sau în produse aromaterapeutice preparate în farmacii. Se folosesc conform indicațiilor de pe ambalaj.

Citește și: Leacurile vechilor amerindieni. Așa vindecau orice boală

Leacurile vechilor evrei: Smirna, indicată în afecțiuni pulmonare

Smirna era cea dintâi dintre plantele care servesc la prepararea untdelemnului pentru ungerea sfântă la vechii evrei (Ieșirea 30:23). În ebraică, denumirea ei derivă din cuvântul „a fi amar”. Are acțiune antiinflamatoare, antioxidantă, astringentă, diuretică, expectorantă, sedativă, deodorantă. Vindecă rănile. Mai are proprietatea de a calma durerile abdominale și a favoriza evacuarea gazelor intestinale.

Smirna atenuează durerile musculare și ale articulațiilor în artrite, reumatism și gută. Principala utilizare a smirnei este în aromaterapie, folosită ca adjuvant în tratarea afecțiunilor dermatologice, ale aparatului respirator (bronșite, astm, tuse, laringite) și cele ale sistemului nervos (stres, tensiune nervoasă). În plus, îmbunătățește circulația sângelui. Se folosește sub formă de aerosoli. Mai există produse naturale pentru uz extern, în compoziția cărora intră și alte uleiuri esențiale. Se mai folosește și în industria parfumurilor și în cosmetică.

Leacurile vechilor evrei: Usturoiul întărește organismul

Usturoiul era o plantă des folosită în alimentația evreilor încă de pe când erau sclavi în Egipt. El făcea parte din hrana celor care lucrau la piramide, cu rol de fortifiere și de protecție împotriva bolilor. În prezent, se cunosc mai multe utilizări ale sale. Ajută la scăderea tensiunii arteriale, la oprirea hemoragiilor, previne ateroscleroza, are acțiune antibacteriană, anticancerigenă, diuretică, calmează durerile abdominale și favorizează evacuarea gazelor intestinale. Este stimulent al secrețiilor biliare. Atenuează colicile. Este indicat și în balonări.

Usturoiul se recomandă și în bronșite cronice, rinite și gripă, în efizem pulmonar și în tusea spastică sau convulsivă. Contribuie la mărirea diurezei. De aceea, este indicat în litiază urică, gută, reumatism, artrite. Se utilizează cu succes în tratarea limbricilor, oxiurilor și a teniei. Stimulează apetitul. Se utilizează ca atare sau sub formă de mujdei. Mujdeiul are avantajul că uleiul pe care îl conține protejează mucoasele gastrice de acțiunea iritativă. Există și capsule cu extract de usturoi, prin care poți evita această problemă și mirosul. Este contraindicat în arsuri gastrice și intestinale, în caz de tuse seacă, sangvinolentă sau în stările febrile,” spune dr. farmacist Ovidiu Bojor despre unul dintre cele mai cunoscute leacuri ale vechilor evrei.

Citește și:

Sursa foto: 123rf.com