Alimentele iuți, detoxifiante
Ardeiul iute roşu, piperul, usturoiul şi ghimbirul pot da un gust mai bun mâncării. În plus, ”au rolul de a stimula apetitul”, remacră dr. Farmacist Ovidiu Bojor, adăugând: ”de asemenea, alimentele iuţi stopează creşterea anormală, transpiraţia excesivă, măresc capacitatea de eliminare a toxinelor. Totodată, favorizează metabolismul grăsimilor şi inhibă reacţiile alergice. Atenție, însă: alimentele picante în exces pot provoca impotenţă sexuală, ameţeli, stări subfebrile sau febrile, tulburări nervoase. În schimb, consumul prea redus determină pierderea poftei de mâncare, cu perturbări ale creşterii pondero-staturale, chiar tulburări circulatorii.”
Piperul, afrodiziac
Piperul alungă răceala, îmbunătățește digestia și are efect afrodiziac. Prepară ceai din boabe de piper negru. Vei scăpa de durerile în gât, nasul se va desfunda și vei simți o căldură plăcută în corp. 20 de boabe de piper măcinate şi doi căţei de usturoi curățați se lasă la infuzat într-o cană cu apă fierbinte. Se strecoară. După ce a ajuns la o temperatură de maxim 60 °C se îndulcește cu miere. Se beau trei căni pe zi. Dacă nu suporți frigul și ai tot timpul în această perioadă mâinile și picioarele reci, consumă la fiecare masă două-trei vârfuri de cuţit cu piper negru măcinat, amestecat în mâncare. În medicina tradițională extrem-orientală, piperul era folosit în preparate cu efect afrodiziac. Poți prepara și tu un decoct din 20 g seminţe de țelină şi 10 g de piper negru la 250 ml apă. Se fierbe timp de 15 minute, se lasă 10 minute în repaus, apoi se filtrează. Se beau două-trei linguri înaintea actului sexual.
Sursa foto: 123rf.com