Clima rece favorizează numeroase afecțiuni. Totuși, din cele mai vechi timpuri, oamenii au luptat împotriva lor pentru a-și redobândi sănătatea. De aceea, leacurile călugărilor ruși au venit în întâmpinarea acestor probleme.

În mănăstirile rusești vei găsi leacuri excelente împotriva răcelilor, dar și pentru circulație deficientă, probleme ale ficatului și pentru întărirea imunității. Pentru dureri în gât, monahiii ruși preparau un remediu din sfeclă roșie și oțet de mere natural. Rade o sfeclă de 250 de grame. Adaugă o linguriță de oțet. Amestecă și lasă să stea timp de 20 de minute. Strecoară lichidul cu ajutorul unei bucăți de tifon. Bea lichidul rămas, câte o linguriță din trei în trei ore.

Leacurile călugărilor ruși: Călinul combate guturaiul

Călinul este o plantă des folosită și recomandată de către călugării vindecători. ”Produsele pe bază de călin au acţiune calmantă şi spasmolitică. Atât florile cât şi scoarţa sunt diuretice şi astringente”, remarcă dr. farmacist Ovidiu Bojor. În fitoterapia rusă mănăstirească, fructele erau folosite pentru a trata febra și guturaiul, în general. Se consumau proaspete sau conservate în miere. ”Frunzele şi fructele au acţiune laxativ-purgativă. Florile și frunzele se prepară sub formă de infuzie, o linguriţă la o cană cu apă. Din scoarţă se face un decoct, 2 linguriţe la o cană cu apă. Se beau maxim două căni pe zi, în mai multe reprize. Cura durează cel mult 7 zile pe lună. Respectând recomandările menţionate mai înainte, nu prezintă contraindicaţii,” adaugă specialistul.

Citește și: Leacuri mânăstirești antistres

Leacurile călugărilor ruși: Remediu pentru curățarea ficatului

O terapie frecvent folosită de către călugării ruși este curățarea ficatului. Timp de 21-30 de zile se consumă doar mâncare de post. Perioada dinaintea Paștelui poate fi folosită și în acest sens. Pe lângă regim, se prepară un leac din 10 caise uscate. Fructele se pun într-un vas nemetalic peste care se adaugă un litru apă fierbinte. Se lasă peste noapte. Se bea o jumătate de pahar dimineața pe stomacul gol. Apoi, se bea întreaga cantitate pe parcursul zilei. Se pot consuma și caisele.

Citește și: Leacuri rusești pentru răceli

Leacurile călugărilor ruși: Ceai din floarea-soarelui

Rusia are un climat rece. Nu este de mirare că sunt mulți oameni care au probleme de circulație sangvină. De aceea, există și numeroase leacuri eficiente pentru această problemă. Unul dintre ele este ceaiul de floarea-soarelui. Acesta are mai multe alte efecte pozitive: crește densitatea osoasă și conține cantități mari de vitamina E și B1. Toarnă peste un pumn de semințe de floarea-soarelui neprăjite o jumătate de litru de apă fierbite. Lasă să stea două ore. Bea câte o cană din acest ceai dimineața pe stomacul gol.

Leacurile călugărilor ruși: Varza asigură viață lungă

Dr. farmacist Ovidiu Bojor”Odinioară, marele savant rus Mecinikov spunea: „în regiunile unde se consumă multă varză crudă, longevitatea este mult mai mare. Varza constituie și un bun remediu în caz de bronşite, laringite, alte probleme ale căilor respiratorii, cu efecte favorabile şi în astm. Ajută și la buna funcționare a ficatului și a bilei. Proaspătă este antidiareică, pe când zeama de varză este puternic laxativă. Sucul elimină oxiurile şi limbricii. Varza roşie, datorită acidului lactic, este un dezinfectant al tractului digestiv şi stimulează digestia. Pentru efecte de durată, se recomandă un consum de 300-400 g pe zi. Pentru bolile respiratorii se prepară un decoct care fluidifică secrețiile bronhice, după cum urmează. Se fierb 60 de g de varză în jumătate de litru de apă. Se consumă doar lichidul în care s-a adăugat 70 g de miere (după ce s-a mai răcit),” spune dr. farmacist Ovidiu Bojor.

Citește și:

Sursa foto: 123rf.com