Leacuri de urgență pentru guturai. Gargară pentru dureri în gât

Atunci când te doare gâtul, poți calma simptomele neplăcute cu ajutorul gargarei cu ceai. Prepară infuzia după rețetele de mai jos și folosește-o călduță. Cimbrul și cimbrișorul sunt plante antiseptice și bactericide, fiind recomandate, îndeosebi, în cazul amigdalitelor cu puroi. Se face o infuzie din două linguri de plantă la o cană cu apă fierbinte. Se face gargară la fiecare două ore. Se mai poate face o infuzie cu trei lingurițe de flori de mușețel la o cană cu apă. Gargara se repetă din oră în oră. Salvia este antiinflamatoare și antiseptică. Se face o infuzie din două lingurițe de plantă la o cană cu apă, iar gargara trebuie repetată din două în două ore.

Citește și: Trusa naturii pentru sezonul rece

Leacuri de urgență pentru guturai. Bradul alb calmează tusea

Bradul alb este folosit, mai ales în afecțiunile pulmonare, ca expectorant și antitusiv. Mai are și proprietăţi uşor diuretice, analgezice, stimulante, tonice. Se prepară un sirop, după cum urmează: se curăță mugurii de codițe, se spală și se pun într-o oală smălțuită. La un kilogram de muguri se adaugă doi litri de apă și se fierb în jur de o oră până se înmoaie bine. Se ia de pe foc și se lasă acoperită 24 de ore la temperatura camerei. Sucul se strecoară prin tifon dublu, presând mugurii, ca să se scurgă tot lichidul. La un litru de suc, se va pune un kg de zahăr. Se beau 4-6 linguri de sirop pe zi, la nevoie. Pentru uz extern, se face o infuzie din 300 g crenguțe de brad în 5 litri de apă, care se pune în cada de baie.

Citește și: Simptome ale copiilor care te trimit imediat la doctor

Leacuri de urgență pentru guturai. Remedii pentru febră

Dr. farmacist Ovidiu Bojor”Salcia combate febra. Se utilizează şi azi în numeroase afecţiuni: răceli, gripe, rinite. Mai are efect sedativ și vasodilatator. Se face un decoct din două linguriţe de coajă mărunţită în 200 ml de apă, timp de 20-30 de minute. Se strecoară şi se iau trei-patru linguri pe zi. Creţuşca are și ea un conţinut ridicat de salicină. În plus, din compoziția ei fac parte taninuri care scad secreţia gastrică şi pot fi de ajutor în gastrite. Dar în cazul în care ai probleme cu digestia sau un stomac „leneș”, trebuie să o folosești cu precauție. Se face o infuzie de plantă mărunţită la 250 ml de apă fiartă, timp de 15 minute. Se consumă una-două căni pe zi. Salcia și crețușca sunt contraindicate în sarcină”, spune dr. farmacist Ovidiu Bojor.

Citește și:

Sursa foto: 123rf.com