Stresul cel de toate zilele are totuși leac. Și nu calmante de sinteză, ci plante, adevărate leacuri pentru stres. Nu mai este așa de ușor să mai cumperi fără rețetă calmante de la farmacie, dar nici nu este nevoie. Există plante care te pot ajuta și nu au efecte secundare.

În ziua de azi, din ce în ce mai multă lume suferă din cauza ritmului de viaţă alert. Stresul în exces, epuizarea nervoasă, depresiile, insomniile au ajuns afecţiuni foarte obişnuite. Pentru aceste probleme, există o serie de plante care au un efect calmant și de inducere a unui somn odihnitor, fără efectele negative pe care le au somniferele. Află care sunt cele mai bune leacuri pentru stres.

Leacuri pentru stres: Plante împotriva nervilor

Păducelul, valeriana, ciuboţica-cucului, sunătoarea, lavanda, teiul şi talpa-gâştii au un efect calmant. Le poți folosi sub formă de tinctură sau de ceai în combinații.Luate înainte de culcare, dau un somn odihnitor, fără efectele adverse pe care le au somniferele de sinteză. Sunt bune şi pentru afecţiunile cardiace pe fond nervos. Atenţie, însă: nu lua aceste tincturi dacă urmează să conduci maşina în mai puţin de trei ore de la administrare.

Citește și: Leacuri pentru oboseala cronică

Leacuri pentru stres: Valeriana, acțiune sedativă

Valeriana este cel mai potrivit remediu împotriva anxietății și are acțiune sedativă asupra întregului sistem nervos. În plus, calmează crampele stomacale și palpitațiile la inimă. Astfel, este recomandată în problemele cardiace sau gastrice pe fond nervos. Se ia câte un vârf de cuțit de pulbere de rădăcină uscată de trei ori pe zi. Se poate face infuzie dintr-o linguriță de rădăcină la o cană cu apă fierbinte. Se bea seara, la culcare. Tinctura se prepară din 20 g de rizomi și rădăcini la 100 ml de alcool de 60-70 º prin macerare timp de opt zile. Se iau 15-20 de picături amestecate în puțină apă de trei ori pe zi, ultima doză seara, la culcare. Dr. farmacist Ovidiu Bojor remarcă: „nu se cunoscu nici efecte secundare, nici restricții în sarcină și nici interacțiuni cu alte medicamente. Totuși, dacă urmează să conduci un autoturism sau să lucrezi cu mașini, nu folosi produse pe bază de valeriană cu cel puțin o oră înainte.”

Leacuri pentru stres: Passiflora, relaxant

Substanțele pe care fructele de passiflora le conțin au efect de calmant al stărilor nervoase (angoase, stări de agitație, isterii, palpitații). Ajută și la tratarea tulburărilor date de menopauză, sindromului premenstrual și a tulburărilor gastro-intestinale de natură nervoasă. Este antispasmodic, cu un efect bun împotriva astmului, fără a pune în pericol bolnavul, sedându-l prea mult. Se găsește la magazinele cu produse naturale. Pentru a obține rezultate se fac cure de cel puțin o lună.

Citește și:

Sursa foto: 123rf.com