Medicina în Roma Antică era o combinație de tehnici, metode și ingrediente variate. A fost influențată foarte mult de medicina Greciei Antice, iar faimoși medici greci au venit să lucreze în Roma (Dioscoride și Galen). Aceștia cunoșteau sute de plante medicinale, dar practicau și chirurgia. Află ce leacuri din Roma Antică sunt bune pentru afecțiunile de care suferi.

Leacuri din Roma Antică. Cele mai folosite plante medicinale

Medicii romani utilizau o gamă largă de plante medicinale. În plus, recomandau și anumite alimente cu efecte terapeutice. Printre cele mai folosite leacuri din Roma Antică se numărau:

  • Feniculul care trata urinarea dureroasă; reduce menstruația abundentă; combate diareea; ajută mamele care alăptează să aibă lapte, elimină pietrele la rinichi.
  • Rubarba era recomandată împotriva flatulenței, convulsiilor, afecțiunilor stomacale, problemelor la splină, ficat, rinichi, uter. Mai era indicată și în sciatică, astm bronșic, dizenterie.
  • Gențiana era folosită ca astringent, dar și ca leac împotriva mușcăturilor șerpilor veninoși sau de insecte. Era indicată în afecțiuni ale ficatului, ulcer, inflamații ale ochilor.
  • Aristolochia era folosită pentru a ajuta femeile care nasc.
  • Lemnul dulce era utilizat pentru a calma durerile stomacale și pentru a trata afecțiuni pulmonare, ale ficatului, rinichiului și vezicii urinare.
  • Aloe vera se aplica pe răni și arsuri pentru a le vindeca. Mai era folosită ca purgativ și pentru tratarea căderii părului.

Leacurile din natură – interacțiuni cu medicamentele. Ce combinații să nu faci

Leacuri din Roma Antică. Napul, folosit pe scară largă în alimentație și medicină

Dr. farmacist Ovidiu Bojor

Dr. farmacist Ovidiu Bojor

”Napul era folosit pe scară largă de romani în alimentație, dar și ca leac pentru proprietăţile sale diuretice”, spune dr. farmacist Ovidiu Bojor adăugând că ”este indicat în cistite, litiază urică, gută, bronşite, tuse, anghine, enterite. Fiind depurativ-diuretici, consumul napilor are efecte favorabile în eczeme și acnee. În uz extern, napii au proprietăţi maturative. De aceea, se utilizează pentru tratarea furunculelor şi abceselor. Aplicaţiile cu napi fierți (răciți) se mai recomandă în degerături şi pentru completarea tratamentului gutei. Intern, se consumă ca atare. Se mai poate face infuzie diuretică cu o linguriţă de pulbere de napi la 0,5 l apă. Pentru afecțiuni pulmonare se face un decoct pectoral, preparat din 100 g napi tăiaţi în felii la un litru apă sau lapte. Se face și gargară cu acelaşi decoct.

Citește și:

Leacuri rusești pentru răceli

Tratează urgențele medicale ușoare cu leacuri din cămară

Sursa foto: 123rf.com