Dr. Rareș Simu, medic specialist în imunologie, homeopatie şi alergologie, aplică terapii care țin de medicina alternativă pentru aceste probleme. Pentru că majoritatea tiroiditelor sunt boli ale sistemului imunitar, tratamentul se va concentra pe refacerea echilibrului acestuia.

Stilul de viață, hotărâtor pentru o tiroidă sănătoasă

Pentru a preveni dereglările sistemului imunitar și posibilele probleme ale tiroidei, trebuie să fim atenți la stilul nostru de viață. Trebuie să evităm stresul prelungit, alimentația de tip fast-food sau bogată în grăsimi animale și prăjeli, fumatul. „Toate acestea duc la o creștere a radicalilor liberi din organism”, explică medicul, „iar ei au un efect de scădere a limfocitelor responsabile de frânare a sistemului imunitar. Dacă ele sunt mai puține, în momentul în care apare o banală infecție, sistemul imunitar nu se mai oprește la timp și continuă să atace propriile organe”, specifică Dr. Simu.

Suplimente naturale pentru tiroidă

Există suplimente și preparate naturale care au efecte foarte bune în toate formele de tiroidită. Tinctura de sânziene este indicată mai ales în caz de hipotiroidie. Uleiul de primulă are efecte bune și în tulburările sistemului endocrin. Chiar și cei sănătoși pot face cure cu suplimentele de seleniu și zinc. Acestea acționează direct asupra sistemului imunitar. Cei care nu au probleme vor consuma doza zilnică recomandată pe ambalaj, dar un bolnav va trebui să apeleze la sfatul unui specialist care îi va spune dozajul potrivit. Sarea iodată ar trebui evitată de toți cei care suferă de afecțiuni ale tiroidei, mai ales cei care fac deja tratament de substituție cu hormoni tiroidieni. Chiar și cei sănătoși ar trebui să o evite pentru că în timp pot apărea probleme.”

Sursa foto: 123rf.com