Răul de mișcare apare din cauza informațiilor contradictorii pe care le primește creierul – unele de la urechea internă (responsabilă cu echilibrul) care percepe mișcarea și cele de la ochi, care sesizează faptul că noi nu ne mișcăm. Din cauza acestui conflict se declanșează starea de rău. Nu se știe de ce la unii oameni este mai puternică, pe când la alții nu apare deloc. Însă vestea bună este că aceasta poate fi prevenită sau tratată.

Măsuri de precauție

Ai putea să-ți iei câteva măsuri de precauție împotriva răului de mișcare. Cea mai importantă este locul în care stai. În autoturism, locul pasagerului din față este cel mai bun. Iar dacă ai carnet, mai bine conduci tu. Nu îți va mai fi rău deloc. În avion, este mai bine să stai în dreptul aripilor. Pe vapor, alege să stai pe punte. Privește numai în față și limitează mișcările capului. Ar fi bine să nu citești, să nu privești la un monitor, telefon, tabletă etc. Începând cu două-trei ore înainte de plecare evită alcoolul, cafeaua, băuturile carbo-gazoase, mesele copioase și alimentele care fermentează. Ar fi bine să fii odihnită. Înainte și în timpul călătoriei consumă alimente ușor digerabile, în cantitate mică.

Cum previi răul de mișcare

Dr. farmacist Ovidiu Bojor

Dr. farmacist Ovidiu Bojor

”Senzația de vomă poate fi oprită și prevenită cu ajutorul anumitor produse vegetale. Gutuile pot fi consumate ca atare sau sub formă de suc, sirop sau gem. Se mai poate face un decoct dintr-o gutuie mare, rasă, la un litru de apă. Se lasă să fiarbă până cantitatea de lichid scade la jumătate. Se îndulcește și se bea. Mai recomand semințe de pepene galben uscate și bine pisate. Se ia o linguriță cu puțină apă. Se mai bea suc de varză, cu înghițituri mici. Mai ales pentru copii, sunt eficiente semințele de mărar care au efect sedativ nervos și contribuie prin acesta la combaterea stării de rău. Se fierbe o linguriță de semințe de mărar într-o cană cu lapte. Se dă un clocot. Se strecoară și se poate îndulci cu miere pentru un gust mai bun.”

Sursa foto: 123rf.com / kurhan