Bineînțeles, dacă problemele sunt grave, trebuie să respecți, mai întâi, tratamentul dat de medic și să-l întrebi dacă îți recomandă și un tratament cu plante. Dacă problemele sunt ușoare sau este vorba doar de prevenție, poți apela cu încredere la tratamentele naturiste.

Păducelul, planta-minune pentru inimă

Păducelul ajută la reglarea tensiunii și, totodată, ajută muşchiul inimii să funcţioneze mai bine. Dacă problema de bază este hipertensiunea, se iau doar 20 de picături diluate în apă sau ceai, de trei ori pe zi. Tinctura de păducel se poate combina cu cea de valeriană, talpa-gâştii, ciuboţica-cucului şi de sunătoare. Acţiunea preparatului este vasodilatatoare, ajutând sângele să circule mai bine. Are și efect sedativ asupra sistemului nervos – astfel, este benefică celor care dezvoltă afecţiuni cardiace pe baza stresului. Păducelul ajută și la îmbunăţirea circulaţiei sângelui la nivelul scoarţei cerebrale, este un bun tonic cardiac şi duce la creşterea frecvenţei respiratorii (de multe ori problemele cu inima sunt legate şi de o funcţionare deficitară a plămânilor).

Valeriana, în probleme cardiace pe fond nervos

Valeriana este, cu precădere, indicată în afecţiunile cardiace pe fond nervos, cum ar fi aritmiile sau palpitaţiile. Pe lângă tinctură, se mai poate administra şi sub formă de infuzie (o linguriţă la 200 ml de apă). Se bea treptat, cu înghiţituri mici în cursul unei zile sau seara, cu o jumătate de oră înainte de culcare. În loc de ceai, mai poţi folosi şi pulbere de valeriană – câte un vârf de cuţit de trei ori pe zi. Tinctura de valeriană este eficientă şi în cazul cardiopatiei ischemice.

Atenție! Și tratamentele naturiste au efecte secundare!

Atenţie, valeriana și păducelul sunt contraindicate dacă în următoarele ore vei conduce mașina sau vei lucra cu anumite utilaje. Dacă se respectă dozele recomandate, ciuboțica-cucului nu are contraindicații. Dacă faci un tartament cu sunătoare vara, va trebui să te ferești de expunerea la soare, pentru că este fotosensibilizantă.

Sursa foto: 123rf.com