Isopul, antiseptic

Isopul este un arbust frumos mirositor, originar din zona Mediteranei. Se cultivă și pe la noi, mai ales ca plantă ornamentală, dar este renumit pentru calitățile sale antiseptice. Datorită uleiului volatil pe care îl conține, este indicat în afecțiunile laringelui.

Cum îl folosești:

Infuzie de isop: peste două lingurițe de plantă, toarnă o cană de apă clocotită. Lasă vasul acoperit cinci minute, apoi strecoară. Trebuie să bei câte două căni pe zi.

Sirop de isop: peste 100 g isop, pune un litru de apă clocotită. Lasă să infuzeze până se ră-
cește, apoi strecoară și adaugă 1600 g de miere. După aceea, încălzește amestecul până mai dă încă o dată în clocot și lasă-l să se răcească. E indicat să iei patru-șase linguri pe zi.

Sulfina alungă laringita

Numită și iarba-de-piatră, crește în locuri uscate, pe soluri aride, pietroase. Are în compoziția sa ulei volatil, substanțe amare, tanin și glucoză. Datorită lor, este recomandată în tratarea laringitei precum și a astmului bronșic.

Cum o folosești:

Gargară cu infuzie de sulfină: prepară un ceai din două lingurițe de plantă, peste care toarnă o cană cu apă fiartă. Se face gargară cu lichidul călduț.

Florile de arnică, remediu pentru răgușeală

Crește în regiunile de munte, împodobind pășunile cu florile ei galbene-aurii. Popular, i se mai spune carul-pădurilor sau carul-zânelor. De la această plantă se folosesc florile. Ele conțin ulei volatil, colină și alcooli, fiind un remediu bun pentru răgușeală.

Cum le folosești:

Gargară cu infuzie: Adaugă două lingurițe de flori de arnică la 300 ml apă fiartă. Acoperi, apoi lași aproximativ 15 minute, după care o poți folosi pentru gargară.

Sursa foto: 123rf.com