În primul rănd, nu ar trebui să exagerezi și să-ți încalci regimul. Dar poți apela și la leacurile din natură pentru a te simți bine în această perioadă în care sărbătorim alături de cei dragi. Pentru cei cu afecţiuni cardiace, păducelul este planta care are cele mai multe efecte benefice. Acesta ajută la reglarea tensiunii și, totodată, ajută muşchiul inimii să funcţioneze mai bine. Dacă problema de bază este hipertensiunea, se iau doar 20 de picături diluate în apă sau ceai, de trei ori pe zi.

Păducelul, de ajutor hipertensivilor

Tinctura de paducel se poate combina cu cea de valeriană, talpa-gâştii, ciuboţica-cucului şi de sunătoare. Acţiunea preparatului este vasodilatatoare, ajutând sângele să circule mai bine. Are și efect sedativ asupra sistemului nervos – astfel, este benefică celor care dezvoltă afecţiuni cardiace pe baza stresului. Atenţie, este contraindicată dacă în următoarele ore vei conduce mașina sau vei lucra cu anumite utilaje. Păducelul ajută și la îmbunăţirea circulaţiei sângelui la nivelul scoarţei cerebrale, este un bun tonic cardiac şi duce la creşterea frecvenţei respiratorii (de multe ori problemele cu inima sunt legate şi de o funcţionare deficitară a plămânilor).

Coada-șoricelului, stimulent al circulației sangvine

Coada-șoricelului are efect hipotensiv și tonifică vasele de sânge. În plus, stimulează digestia, are efect antiseptic. Este indicată și în enterocolite, gastrite, răceala și gripă, amigdalită, diaree, hemoragie internă și hemoroizi, iritație intestinală. Așa că ceiaul de coada-șoricelului este foarte indicat să fie băut în perioada meselor îmbelșugate. Dar ține cont că nu este recomandat în timpul sarcinii și alăptării. Pentru a-l prepara, lasă la infuzat, timp de 10-15 minute, una-două lingurițe de plantă uscată într-o cană cu apă. Se beau trei căni pe zi. Se poate folosi și sub formă de tinctură: se iau doi până la patru ml în puțină apă de trei ori pe zi.

Sursa foto: ThinkstockPhotos