Guta este o boală metabolică ce rezultă dintr-un exces de acid uric în sânge. Afectează de cele mai multe ori bărbatul de vârstă matură. în general, există o predispoziţie genetică pentru „fabricarea” unui exces de acid uric. Dr. farmacist Ovidiu Bojor recomandă plante de leac, dar și alimente care te pot ajuta să te miști mai bine și să scapi de dureri.

Sânzienele galbene, antispastice

Pe lângă acţiunile antispastice, sedative, are și prorpietăți diuretic-depurative care ajută la eliminarea acidului uric din corp, ceea ce le face să fie recoamdate și în gută și reumatism. Se face o infuzie dintr-o lingură din părțile superioare ale plantei recoltate în timpul înfloririi la o cană cu apă. Se beau una-două căni pe zi.

Frasinul, diuretic și laxativ

Preparatele din frunză de frasin acționează ca diuretic și laxativ. Mai au proprietatea de a provoca transpirația. Astfel, ajută la eliminarea toxinelor. Astfel, au efecte favorabile în tratarea reumatismului asrticular și a gutei. Se prepară o infuzie din două linguri de frunză de frasin la o cană cu apă. Se beau două-trei căni pe zi, proaspăt preparate. Sunt contraindicate în enterocolite.

Busuiocul cerbilor, împotriva durerilor

Se face un ceai dintr-o linguriță de plantă la o cană cu apă. Se beau trei căni pe zi, după mesele principale. Se poate prepara și o tinctură din 10 g de plantă la 100 ml alcool de 70°. Se lasă la macerat timp de 8 zile. Se iau 40-50 picături în puţină apă, după mesele principale. Uleiul esențial nu se utilizează intern pentru că poate duce la intoxicații grave.

Dr. farmacist Ovidiu Bojor

Dr. farmacist Ovidiu Bojor

Eliminarea acidului uric

Acidul uric, prezent în exces în organism, cristalizează și se depunde pe articulații (mai ales la baza degetului mare de la picior, dar și la glezne, genunchi etc.). Aceasta provoacă crize acute de dureri puternice, care pot împiedica pacientul să pună piciorul pe pământ. În ansența tratamentului, articulațiile se deformează. Fructele, legumele și semințele sunt recomandate pentru uz intern și acționează prin eliminarea masivă de acid uric. Pentru uz intern recomand: agrișe, coacăze negre și roșii, cireșe, vișine, fragi, zmeură, căpșune, lămâi, portocale, mere, pere, pepene verde, strugurii. Dintre legume și mirodenii, cele mai indicate pentru această afecțiune sunt: dovlecelul, fasolea verde, napii, țelina, prazul, salata verde, varza, hreanul, pătrunjelul, urzica, usturoiul. Cu varză se pot face și aplicații externe pe zona dureroasă cu frunze strivite și curățate de nervura principală. Se fixează cu un pansament și se schimbă de două ori pe zi.

Sursa foto: 123rf.com