Plante care te scapă de anemie

”Alături de tratamentul dat de medic, plantele te pot ajuta să scapi de anemie. Cătina este bună şi în acest caz, mai ales, sub formă de tinctură, combinată cu coada-calului, cimbrişor, echinaceea şi urzică. Aceasta din urmă poate fi folosită şi pentru infuzii (unul-doi litri, zilnic, timp de trei săptămâni, după care se face pauză). Mai poţi consuma ceai de cimbrisor sau de coada-calului (combinat sau separat), câte o ceaşcă pe stomacul gol dimineaţa. Se prepară o infuzie dintr-o linguriţă de plantă la 250 ml de apă clocotită”, te sfătuiește Maica Justina Bujor stareță a Mănăstirii Paltin, de profesie medic cu specialitatea medicină de familie și conducătoare a laboratorului de prelucrare a plantelor medicinale al mănăstirii

Afinele, sură de vitamine

Afinele sunt o sursă foarte bună de vitamina C, vitamine din complexul B, vitamina E, vitamina A, cupru, seleniu, zinc, fier. Vara, când apar, pot fi folosite ca atare sau tot timpul anului, sub formă de sirop sau de tinctură. Siropul nu are o doză anume, ci se bea după gust, ca un suc. Cel de afine se poate alterna cu cel de cătină, bun vitaminizant şi energizant. Ar fi bine şi să ai în meniul zilnic sfeclă roşie şi, atunci când este sezonul, urzici.

Contraindicații ale siropului

Siropul este contraindicat persoanelor care au diabet, iar cele care au probleme cu greutatea trebuie să îl consume în cantități moderate. Din acest punct de vedere, ar fi mai bine să preferi tinctura de afine, care are şi acţiune de scădere a glicemiei, este antiinflamatoare şi ajută la fluidificarea sângelui, prevenind problemele de circulaţie.

Sursa foto: thinkstockphotos.com