Merele, perele, gutuile sau prunele nu sunt doar delicioase, ci pot și ajuta în caz de hipertensiune, diabet, constipație, hemoroizi și multe alte afecțiuni. Profită de ocazie și folosește leacuri cu fructe de toamnă recomandate de dr. farmacist Ovidiu Bojor.

Citește și: Fructe și legume de toamnă care te ajută să slăbești

Leacuri cu fructe de toamnă: Merele previn îmbolnăvirile

”Un măr pe zi ține medicul departe”. Știi proverbul, care nu este departe de adevăr. Acest fruct are efecte bune asupra sistemului digestiv. În plus, are acțiune diuretică și ajută la eliminarea masivă a acidului uric din corp. Astfel, are un efect foarte bun nu doar în afecțiunile renale, dar și în artrite, reumatism și gură. Poate fi folosit pentru a preveni, dar și trata hipertensiunea arterială, colesterolul mărit, ateroscleroza. Merele ajută și la fluidizarea secrețiilor bronșice, ceea ce le face utile în afecțiunile plămânilor sau răceli.

Le poți folosi ca atare în cure de lungă durată, mergând până la a consuma un kilogram pe zi. Persoanele în vârstă sau cu anumite afecțiuni pot bea doar sucul. În obezitate se recomandă zile de mere, în care să se consume un kilogram pe zi, fără alte alimente. Se mai pot face decocturi din mere uscate și bine mărunțite (o lingură la o cană cu apă). Se beau trei până la cinci căni pe zi. Merele rase în combinație cu morcovii sunt ideale pentru a combate diareea la copii.

Citește și: Beneficiile consumului de struguri. Bucură-te de ei toamna aceasta!

Leacuri cu fructe de toamnă recomandate de dr. farmacist Ovidiu Bojor: Perele, împotriva infecțiilor urinare

Perele au acțiune laxativă și diuretică. Se recomandă folosirea lor în afecțiuni urinare, pietre la rinichi sau vezică, reumatism, gură, artrită, dar și în diabet. Scoarța părului are acțiune astringentă, antidiareică și antifebrilă. Frunzele, în special cele ale părului sălbatic, au proprietăți antiseptice pentru căile urinare. Sunt recomandate sub formă de infuzie (25 g de frunze uscate la un litru de apă) în cistită, prostatită sau infecții urinare. Toată cantitatea se bea treptat în cursul unei zile. Perele se pot consuma ca atare sau sub formă de suc (câte un pahar înaintea meselor principale ale zilei). Se mai poate face decoct din 40-50 g pere uscate la un litru de apă.

Leacuri cu fructe de toamnă: Gutui, tonice și antihemoragice

Gutuile au proprietăți astringente puternice, fiind indicate ca antidiareice, mai ales în cazul pacienților slăbiți, a copiilor, vârstnicilor și convalescenților. Mai au efecte bune ca antihemoragice în hemoptizii, hemoroizi sau hemoragii uterine. Sunt utile și în stimularea digestiei și ca antivomitiv. În insuficiența hepatică se recomandă consumul prelungit de gutui. Semințele sunt un bun remediu în tuse, bronșită, răgușeală. Pentru uz extern, se face macerat la rece dintr-o lingură de semințe la o cană cu apă. Se lasă timp de două-patru ore și se folosește la comprese în tratarea iritațiilor pielii și ale sânilor, degerăturilor, eczemelor, arsurilor, conjuctivitelor, hemoroizilor inflamatorii. Pentru gargară se face o infuzie dintr-o linguriță de semințe la o cană cu apă. Pentru uz intern, se folosesc ca atare, sub formă de suc, jeleu ori sirop sau ca mâncare. Decoctul are o acțiune mai puternică: se prepară dintr-o gutuie mare, rasă la un litru de apă. Se fierbe până ce lichidul se reduce la jumătate. Cantitatea se bea în cursul unei zile îndulcită cu miere. Se utilizează și pentru gargară.

Vezi aici cum să faci peltea de gutui!

Citește și: Bolile de toamnă pot fi ținute la distanță urmând 4 pași simpli

Prunele, efect de stimulare a digestiei

Dr. farmacist Ovidiu BojorPrunele au efect laxativ, proprietăți diuretice, stimulent ale sistemului nervos, decongestionant al ficatului și dezintoxicant. Se recomandă atât proaspete cât și uscate, mai ales dimineața pe stomacul gol sau la începutul mesei (opt până la 20 de bucăți sunt indicate pentru efectul laxativ). Se mai poate face decoct din prune uscate (două-trei la jumătate de litru de apă). În cazul inflamațiilor splinei se recomandă ca acest lichid să fie băut la prima oră, iar prunele se mănâncă seara.

Citește și:

Sursa foto: 123rf.com