Oțetul ameliorează migrenele

Oțetul era folosit ca leac din cele mai vechi timpuri. Cel de mere, rezultat din fermentarea sucului, este cel mai indicat. Pentru tratarea migrenelor, mai ales cele cauzate de problemele ficatului sau ale bilei, se bea un pahar cu apă în care au fost amestecate două lingurițe de oțet. Dacă ți se pare prea acru, poți adăuga o linguriță de miere. Mai ajută frecția cu oțet la tâmple și deasupra cefei, precum și inspirarea timp de 5 minute a vaporilor dintr-o sticluță ținută în dreptul nasului.

Persoanele care au o bilă leneșă se vor simți mai bine dacă iau 1-2 lingurițe de oțet de mere diluate în puțină apă cu 10 minute înainte de masă. La fel se pot preveni și indigestiile. Pentru reumatism se ia câte o lingură de oțet de mere amestecată cu o linguriță de miere de trei ori pe zi. Dacă persoana are ulcer sau gastrită se va lua neapărat după masă. Cura durează cel puțin 3 luni.

Uleiul de măsline protejează stomacul

O linguriță de ulei înainte de masă protejează stomacul de arsuri și de ulcer. O lingură de ulei amestecată cu zeamă de lămâie sau cu cafea previne constipația. Consumat în mod constant ca adaos la mâncare sau salate ajută la scăderea colesterolului, protejează ficatul, ajută la buna funcționare a creierului. În cazul arsurilor solare se poate masa zona afectată cu ulei de măsline. Este important ca după aplicare să se evite expunerea la soare.

Orezul combate diareea

Este știut că atunci când ești deranjat la stomac mănânci orez, dar din el se mai poate face „apa de orez”, remediu puternic împotriva diareei. Se prepară fierbând 30 g orez (o lingură cu vârf) într-un litru de apă până la înjumătățirea cantității. Se bea strecurată și se poate da și sugarilor.

Sarea ajută digestia

Sarea gemă sau marină, neiodată este foarte utilă sănătății și se folosește în multe afecțiuni, excepție fac hipertensivii, care ar trebui să o evite. Simpla sa adăugare în mâncare ajută în digestia dificilă, constipație, slăbiciune corporală, osteoporoză, crampe musculare. Hipotensivii se vor simți mai bine dacă vor bea zilnic o cană cu apă în care au dizolvat un vârf de cuțit de sare timp de jumătate de an. În timpul acestei cure este bine ca alimentația să fie predominant vegetariană. Un săculeț în care ai pus sare caldă, ținut pe piept, calmează accesele de tuse.

Ceapa stimulează imunitatea

Ceapa este un alt leac la îndemâna noastră în bucătărie. Are proprietatea de a calma durerile, stimulează imunitatea și metabolismul (ajutând în curele de slăbire). Ceapa proaspătă mâncată cu pâine grăbește vindecarea dacă ești răcită sau ai gripă. Compresele cu suc de ceapă pe urechi ajută la tratarea otitei. Aplicate pe piept sunt benefice pentru calmarea tusei. Uleiul în care a fost prăjită ceapa este bun pentru a unge picioarele cu varice. Amestecat cu morcov ras poate fi aplicat pe pielea iritată a copiilor.

Pentru creșterea imunității se poate prepara vinul de ceapă, după cum urmează: într-un borcan de 1 litru se pun 5 cepe tăiate mărunt. Se adaugă 100 g miere și se umple borcanul cu vin alb. Se lasă la macerat 8 zile, după care se filtrează. Se beau câte 50 ml de trei ori pe zi înainte de masă.

Câteva trucuri rapide cu leacuri din bucătăria ta:

  • constipația se combate dacă se mănâncă dimineața tărâțe cu miere
  • albușul de ou se pune pe arsuri după ce rana a fost ținută sub apă rece
  • foile de varză zdrobite se pun pe rănile cu puroi, ajutând la vindecare
  • morcovul ras aplicat pe răni grăbește cicatrizarea lor
  • sucul de ridiche neagră ajută la tratarea afecțiunilor ficatului
  • pietrele și nisipul de la rinichi și bilă pot fi eliminate cu ajutorul sucului de morcovi și de castraveți
  • dacă se aplică o compresă cu miere pe o rană se oprește sângerarea.