”Nucile și alunele sunt bogate în săruri de potasiu, calciu, fier şi fosfor şi în vitaminele Bl şi B2”, observă dr. Farmacist Ovidiu Bojor. La noi crește așa-numitul alun turcesc (Corylus colurna), în special în vestul Olteniei şi în sudul Banatului. Este răspândit în Peninsula Balcanică, Asia Mică, Caucaz, până în Himalaya.

Alunele, energizant

Alunele au un conţinut redus de apă, în schimb sunt foarte bogate în ulei (62%). Conţin proteine, săruri de potasiu, calciu, fosfor și fier. Au cantități importante de vitamina A, dar și Bl, B2, B3 și puțină vitamina C. Au o valoare nutritivă foarte mare. Sub aspect energetic, 100 g alune au o valoare de 2890 kj, ceea ce este echivalent cu 690 kcal, din care se resorb 89%. Acest fapt le recomandă ca energizant bolnavilor de tuberculoză şi diabet, copiilor în creștere, persoanelor anemice, femeilor în timpul gravidităţii şi persoanelor de vârsta a treia. Fără a se baza pe experimentări ştiinţifice, unii autori consideră că alunele au proprietatea de a dizolva pietrele la rinichi. Uleiul de alune favorizează eliminarea teniei.

Tratament pentru varice

Se consumă ca atare (nesarate și crude) sau măcinate în amestec cu miere. Poți prepara un aliment energetic natural pentru sportivi, persoane care au de făcut muncă fizică sau convalescenți din părţi egale de alune, nuci, stafide şi miere. Uleiul de alune se ia ca tenifug, câte o linguriţă în fiecare dimineaţă, timp de 15 zile. Frunzele de alun sunt tonifiante venoase, cu aplicaţii în tratamentul varicelor şi edemelor la picioare. Se poate prepara un extract fluid din 10 g frunze uscate și mărunțite și alcool alimentar atât cât să le acopere. Se lasă într-o sticlă la macerat timp de 10 zile și se agită din când în când. Se strecoară și se păstrează într-un recipient închis la culoare, ferit de soare și căldură. Se iau câte 20-25 de picături amestecate în puțină apă de trei ori pe zi înainte de mesele principale.

Împotriva aterosclerozei

Nucile au și ele o valoare energetică ridicată. Sunt recomandate în alimentaţia celor slăbiţi, a convalescenţilor, dar şi a omului sănătos. Au un conținut ridicat de proteine și grăsimi. Sunt foarte bogate în potasiu, calciu, fosfor, fier, vitamina A și au cantități mai mici, B2, B3 și C. Extractul de nuci conţine şi acizi grași Omega 3, indicați în afecţiuni inflamatorii şi boli cardio-vasculare. Cercetări asupra uleiului de nucă arată că are un rol important în prevenirea aterosclerozei. Se recomandă să se consume crude.

Dr. farmacist Ovidiu Bojor

Dr. farmacist Ovidiu Bojor

Gargară pentru amigdalite

”Coaja verde de nucă era utilizată ca tonic și pentru stimularea digestiei și a poftei de mâncare, fiind indicată și în senzația de arsură stomacală. Prin conţinutul ridicat în tanin, are proprietăţi astringente care acţionează atât în caz de diaree ocazională, cât şi în oprirea hemoragiilor. Mai este folosită și pentru proprietăţile sale diuretic-depurative, ca antidot în intoxicaţiile cu compuşi de mercur, manifestate prin ulceraţii ale pielii şi ale ganglionilor. Se obțin rezultate bune şi în combaterea oxiurilor şi limbriciior. Se mai utilizează în reumatism şi gută. În prezent, nu se mai folosește intern, pentru că poate fi toxică. Extern, sucul se aplică pe piele și se freacă ușor de trei ori pe zi pentru îndepărtarea negilor sau eczemelor. Acest tratament nu se va face mai mult de trei-patru zile la rând. Din fiertura din coji de nucă se poate face gargară în amigdalite. Băile cu coji de nucă sunt tonice. Se face un decoct din 80-100 g la un litru, care se adaugă în apa de baie sau cu care se face gargară.

Sursa foto: Hefin Owen / flickr.com

Poți să bei lichior de nuci verzi pentru o digestie sanatoasa.